HB rendah

Maaf bertanya betul ke kalau minum teh dgn milo boleh menyebabkan hb rendah?

43 Balas

Rasanya begitulah. Nurse saya kata elakkan minum kopi/nescafe/teh sebab semua ni ada caffeine. Milo pulak sebab susu, tak silap, calcium dngn zat besi tak go together. At least kena gap 2 jam from main meals, baru boleh minum. Saya maintain diet yang gitu la. Alhamdulillah HB dari 8.5 naik ke 10. Still kena naikkan ni, dah nak masuk 38 minggu. Anytime je 😅

Ya kalau hari2 kita mnom.. Tp klo time tringin jek bole la.. Mcm sy hb dr 10.6 naik 11.3 naik 12.1 ttiba 6bulan drop 10.3😂 dah gelabah nurse tu soh sy mkn zincofer 2biji.. 3/1 ni appment kt kk.. Tgk hb brp..Tp xmkn sbb loya.. Mkn new obimin jek n x mnom teh n milo lg.. Ganti horlick.. Mnom milo pn xkerap 1 2 kli jek seminggu..klo tringin sgt

Sy pn x pasti sis.. Sbb sy mula3 mmng hb rendah.. N first mkn obimin sbb xbole tlan ubat klinik bg.. N ble habis obimin sy cba mkn ubt klinik bg 3serangkai tu.. Baru bole.. N sy minum je milo n teh.. Kadg ada yg alah teh tu angin.. Kentut2 ja nnty.. Tp itu la yg sedap😂 n ble cek hb kt klinik hb xda turun pn n ok ja cma xnaik2 laaa.. 😂

Depends pada badan awk, mcm sy alhamdulillah walaupon minum teh, milo, coklat HB maintain 12.6 xturun, cuma sy xamek kopi, nescafe, kalau teringin sy minum secawan kecik je, n kalau minum semua ni siang je lah, sbb malam 2jam sebelum tdo sy dah xamek air² tu semua sbb nak makan ubat zincofer yg KK bg

5y ago

Ouhh..okey...terima kasih sis😊

Ya sbb caffien..kalau bleh elakkan sbb mnybbkn hb rndah..klau mmg hb sis rndah jgn ambil langsung mcm sy lah dri 14 drop trus 12 nurse tnya kerap minum milo ke sy kata ya..lpas tuh trus stop ambil milo..coklat pun sma..dh stop semua tuh hb naik smula 13..amalkn kurma and jambu batu..delima pun okay juga..

Sy setiap bulan memg hb Makin turun smpi 8.9,lpas tu sy beli iberet,makan sbelum atau slepas 2 jam..memg kurg mnum caffein Dan Milo..klu teringin sgt ada Juga mnum..td checkup Naik 10.3 balik...nasib baik..tpi memg kurg Kan mnum yg caffein Dan Milo..klu teringin sgt je Bru amik Juga la..

5y ago

Ok puan. Trm ksh

Saya hb low masa pregnant haritu.. 10.3 ja.. Beli ubat kat farmasi pon malas nk makan. Last2 kena cucuk punggung. Hb naik terus.. 12 kot ta silap.. 5x cucuk jaa. Cuma sakit tu menyengat sikit la.. Tp berbaloi. Naik mendadak. N kesan cucuk still ada lgi. Lebam kiri kanan.. Hehhe

5y ago

Ta laa. Nnti misi kat kk tu refer p kat dokter.. Dokter akan tulis dlm buku pink tu berapa kli kena cucuk punggung tu. Maybe bergantung pda hb kita jugak kot@usia kehamilan.. Sy ta pasti yg tu . Sbb sy kena 5x cucuk. Misi kat kk tu akan cucuk kita. Tiap2 hari.. Ubat dy pekat sikit. Tu bila cucuk ja.. Menyengat rasa..kalau misi pndai cucuk. Ta sakit.. Kalau ta pndai. Huh.. Terangkat punggung. Hehe.. Tp berkesan.. Pastu kena jumpa pakar pemakanan pulak... Emm..

X silap saya milo ok kalau kita xdak tenaga.maklum la baru pregnant kan alahan nak bg ada tenaga minum milo dgn hoklicks aje...hb ok xda turun..cuma kopi tea aje la x silap saya xleh minum nanti dia tarik zat abis x leh nak salur ke baby kita..

Sy sejak minum teh. HB naik,tak turun². Cz sy pembawa telesimia. Susah nak bagi HB naik. Bila minum teh,naik pulak HB sy,nurse siap puji & nurse pulak suka siap cakap yeayyyy..!!! hb naik. 😂 Coz sebelum ni pergi cek HB asik turun je. 😁

5y ago

Sama dgn saya ada telesimia...tpi tu la takut nk minum teh takut drop...

Sesetengah org ya tapi sy setakat ni check hb x dak masalah kecuali klo sy x mkn ubat hb sy turun. Sy hantu teh n milo 😅. Memang susah nk skip minuman yg kita suka.. tapi syukur gak la hb tetap ok walaupun minum teh n milo.