Alahan teruk dari 1 week -10weeks

Loya teruk sgt sampai tak mkn ubat , takpe ke ?

6 Balas

cuba makan sis. saya hari tu ada masa skip ubat juga sebab makan ja nak muntah. bulan lepas check hb makin turun nurse bising. sekarang kena double makan iron tablet untuk naikkan hb. risau pula sis tak makan nanti hb turun macam saya. apapun semoga dipermudahkan sis & kandungan sihat selalu.

2y ago

iron tablet kat farmasi taktau la ada ke tak yang ok. kalau kat klinik tu memang rasa dan bau dia boleh buat nak muntah 😅

Sis untuk awal ni mmg kne ambik ubat jgk tak kira la tgh loya muntah2 saya dlu paksa jgk sbb dgar mcm2 la cerita kalau tak ambik ubat, baby jadi itu ini.. tapi sis kerapkan minum susu ye waktu ni. InshaAllah moga mudahan sis cepat habis musim loya ni. Saya dlu habis time 15 weeks

Kalau mcm sy, loya mcm mana pun sy tetap telan ubat..utk baby kan..takut baby xdpt vitamin yg cukup lg2 folic acid..kena makan hari2

kena makan juga nk xnk sis. time2 minggu yg sis ckp ni, tengh pembentukan penting. seeloknya ambil.

Saya pun sama. Langsung takboleh makan, bau makanan pun loya. Buah je boleh makan. Now saya 9weeks

Yaaa sampai 11weeks tu sgt mencabar 🥲 ubat apa yg tak boleh telan tu?