Kerap pening kepala semasa berpuasa. Normal ke? 14w++

Lately sy kerap rasa kepala berpusing2.. kadang sampaai rasa nak muntah. rehat dan baring tetap rasa berpusing kepala. semasa berpuasa. ambil masa untuk ok balik.. adakah ni normal fasa 14-15w, ataupun tanda sy dehidrasi @ hipotensi? disebabkan sy berpuasa... and bila ni terjadi perlu tak sy berbuka puasa. ada tak mommies pernah lalui yg serupa? #ingintahu #3rdpregnancy

12 Balas

sy jd mcm ni masa 18weeks..sampai la sekarang dh 21weeks..xthu bila nak hilang.. sminggu 1st kena bangunan berpusing buka mata mesti muntah.. sampai kena mkn ubat tahan muntah n sy start dyhydrated.. jumpa doktor dia ckp sy dyhydrated n vertigo .. mybe sis pun sama cuba consult dgn doktor.. sb kdg2 kita rasa mcm dh minum byk air sampai xlarat kencing tp kita lupa kita ada satu lg nyawa yg kita bawa yg perlukan lebih nutrisi..

alhamdulillah. saya dapat puasa dari awal smpai hari ni. mungkin terpulang pada badan masing2. saya dah 26w. setiap kali sahur saya akan cakap kat baby. kte same2 puasa. dan belajar sabar. alhamdulillahh. baby waktu nak berbuka pun aktif lagi. 😅 tapi ape2 pun . kene saranan dokter juga. depend kepada kesihatan ibu dan baby. even mcm tu pun. saya standby je. kalau betul2 rase tak sedap badan. saya akan berbuka. 🤗

kalau dah pening2 mcmtu better jgn puasa. sempatlah beberapa hari saya puasa full walaupun baby mengeras tetap degil teruskan puasa sampai ada satu hari tu baby kurang gerak n perut pun mengeras plus sakit yg teramat, pergi hospital tak pasal kena tahan wad 2hari. sebelum jadi apa2 ambil langkah berjaga, kita taktahu pun keadaan baby dlm tu mcm mana

dr baru advise saya semalam, bila ibu mengandung berpuasa then tetiba rasa pening nak muntah semua tu better berbuka je. saya tengok badan sendiri kalau dah lembik sangat sampai angkat tangan pun tak larat, saya berbuka. but now baby dah 26 weeks saya sempat puasa 3 hari je lepas tu tak puasa dah sebab risau

baru pagi tadi g klinik checkup . nurse tanya puasa ke , cakap tak puasa sebab angin perut kosong naik sampai dekat kepala rasa nak pitam . dia cakap lebih baik jangan puasa kalau dah rasa pening . 15week preggy . dapat puasa 2 hari je .

smlm pun sy p check up doc suh minum 2L shari tkut air ketuban kurg...mse mnuggu giliran dkt 2jam sy xmnum n xmkn pon da pening kepala...abis je check up turun bwh nk p beli mkn ttbe perut mengeras🤧cpt2 msuk je kete trus makan

Saya pernah tnya doktor yg rawat Saya sepnjang kandungan ni..boleh ke berpuasa?doktor bgtau x digalakkan berpuasa jika rase baby mengeras atau x gerak2 atau ibu rase nak pitam...kalo x effect pada baby mgkin effect pada ibu...

bahaya awak. saya masa puasa pertama and kedua je berjaya. start puasa ketiga tkboleh tahan asyik sakit kepala sampai nak pitam dkt supermarket masatu. start tu saya tak puasa. kalau tak kuat jangan paksa tau 😘

bahaya utk awak and baby.. mgkin hypo. please laa mommy, jgn sayangkan sgt nk tinggal puasa tu, fikirkan ank dlm perut tu. puasa blh ganti, nyawa anak 1 tu je 🤦 sy dh 35w pon mmg xpuasa xnk amik risiko.

rasanya badan tak cukup air. better jgn puasa dulu. sy dulu pun sebulan tak puasa sebab takut baby dlm perut tak cukup zat makanan. puasa boleh ganti. tapi nyawa anak tak boleh ganti mummy.