Adakah kunyit tidak elok untuk bayi yang sedang kena jaundice?

Voice your Opinion
Ya
Tidak

613 respon

11 Balas

saya setuju.. baby sy dulu jaundice dia dah fasa turun. biasanya kalau dah fasa turun ni dia akan terus turun.. tp naik balik sejak sy letak kunyit dan herba dalam masakan. terus sy stop balik tunggu baby betul2 bebas kuning baru start makan berherba. kesian bby terpaksa kena cucuk lagi nk cek kuning..

Ikut pengalaman sepanjang 11 hari saya kat hospital selepas bersalin dan baby on antibiotic sbb tekena infection dr GBS tu, makanan hospital ada yg campur kunyit, masak kurma. Xkan hospital x peka dgn makanan yg blh menyebabkan baby jaundice kan.

2y ago

bukan mereka tak peka tapi tiada masakan khas untuk orang lepas bersalin

herba yang blh bt panas mmg blh effect penurunan bacaan jaundice baby.. ni pun atas pengalaman sendiri.

Mana expert explanation ? Breastfeed mom yang ada baby jaundice tak elok makan kunyit ke?

2y ago

ye x elok..kunyit,halia, rempah2, jamu2..seme x boleh mkn..☺️.. sy mkn sup2,kicap..mcm tu je.. lada/cili,lada hitam/putih pun x boleh..

Tak pasti Tapi saya elakkan masakan berkunyit ketika itu

ya jamu2 pun jangan makan dahulu

Ya, tak elok

ya betul

true

ya