😭😭😭😭😭😭😭

korant kalau kena kelopak garam apa petua nk elok eh sampai tak thn dah ni pedih gatai ..malam jee terukkk gatai hmm

13 Balas

Dulu anak sy kena kelopak garam 1 badan dari kepala smpai hujung jari kaki sampai la badan dia kembang semacam tu yg nmpk dia gemok sedangkan badan dia kurus ja..4 hari jugak la dia kena,bila malam ja Ya Allah kesian tgk sbb dia garu2 patu riau x henti2 kesiannya Kita tgk..kita cuba ubat mcm2 tapi tak jadi,last2 p klinik terus masuk kecemasan doc takut pernafasan tersumbat sbb ni melibatkn jantung..Last2 kena cucuk dgn bagi minum ubat apa tah nama dia patu tunggu dua jam nak tgk bengkak hilang ke dok, Alhamdulillah dalam masa dua jam bengkak2 dia dah hilang.

11mo ago

elok p klinik kakk...

sy pula jadi naik ruam gatal masa pantang. jd kt kaki smpai paha.sy pegi klinik dokter cakap alahan atau virus mcm tu. dpt ubat biji tahan gatal dgn losyen calamine. hari2 makan ubat dgn sapu losyen. sapu nipis2 je sbb ssh tanggal kalau nk mndi.kdg ltk bedak sejuk cmpur garam sikit. sebulan lebih jgk la baru hilang. kalau kelopak garam sy tk pasti plk sama ke tak. banyak kan bersabar ye sis. banyakkan berdoa . sy tahu gatal tu mcm mna. kalau gatal kdg sy tgok muka ank yg tgh tidur sy kena kuat untuk anak sy

12mo ago

tqq sis saya nk g klnik sbb jdi balik tiba2😭

Saya dulu pernah di diagnosis urticaria.. hampir setahun juga makan ubat dan injection sementara je hilang, lepastu jadi balik. Dah follow up dgn pakar kulit pun tak jadi apa. Lepastu kawan saya suggest minum air kelapa, dlm masa yg sama stop mkn semua ubat. Seminggu saya direct minum air kelapa sehari skali, Alhamdulillah dah takde gatal merah tu semua.. boleh cuba sis

12mo ago

smlm g klnik swasta cucuk bgun esok tu masih samaa ade jee merah2 bengkak tu kt bdn sedeh..saya bru lpqs berslin xleh mnum kelapa

samalah..setiap ptg mlm lps mandi je naik.sing elok pula...urticaria rash.. gtl2 mcm sopak garam. dh tnya dr mgkin sbb perubahan hormon di awal kehamilan..nk mkn ubat Antihistamin tp dr x bnrkan..so sy just sapu calamine lotion je..

12mo ago

calamin3 tu yg mna ye siang elok maalm terukkk nyaa jdi sedeh togok diri kita mlm

Sis cuba mandi. Saya dulu pernah kena lama2 dia baik sendiri. Mmg merenyam. Tak boleh tido. Sy sampai bibir bengkak. Hari2 mkn ubat gatal. Alhamdulillah ni dah takde. Ubat dia kne amik injection kalau nk cpt baik

12mo ago

kalau malam ni teruk jdinbalik terus pergi kemecemasan boleh cucuk ya

Masa hamil pun mengalami. Elak pakai pakaian yang tebal (kena tengok suhu bilik juga), elak guna calamine lotion, elak sabun antibakteria juga.

cari je klinik yg 24jam. mntk injection. sy hari ke 2 kena, ambik injection piriton. ambik prednisone. hari ke 3 bangun pagi lepas mandi terus lega .

12mo ago

pedih gatai tu xleh nk ckp kan bila kena ..cucuk sakit tk sis .diaa cucuk kt mnaa.swastaa ye ..kalau kerajaan rsau kne tahan ward sbb truk

pngalaman sya kna klpak garam ni perlu pegi klinik dktor cucuk, esoknya baik trus..

12mo ago

pergi dh tpi lambt surut

kelopak garam too ape ? ketimbit ke ...sorry saya taktahu

12mo ago

ye sebaik suami cuti ..gatai tu allah jw tahu lagi gru lagi naik banyakk. ni sapu bdk sjuk lah mata sampai bengkk ..saya rse mcm dlm badn tu gatal sngt nk suh doc cucuk lah..

kelopak garam yg gatal dia bengkak² panas tu ke?

12mo ago

waktu sjukk xleh kan ..smlm g cucuk dia naik jee