Hai ,ade tak petua atau ubat utk mengatasi gatai pd miss v,I baru pregnant takut NK garu2

Tak selesa miss v

2 Balas

Jangan garu, nanti berparut. Dah jumpa doktor untuk pemeriksaan? Nak ubat, dapatkan nasihat doktor. Jaga kebersihan vagina dgn betul. Selepas buang air kecil atau besar, basuh dari atas ke bawah dgn air bersih. Jangan guna pencuci vagina/ sabun. Lap kering dgn tisu atau tuala bersih. Guna breathable cotton panties. Jangan Pakai panties / seluar ketat. Basuhan / rendam vagina dgn air garam just bagi lega je. Elakkan makanan/ minuman manis sebab bakteria suka gula. Bila gula banyak dlm darah tu yg bakteria makin membiak / jadi radang bagai buatkan gatal, tak selesa. Makan yogurt Greek full cream plain.

tak normal kalau miss v gatal ketika mngandung, tkot ada jangkitan kulat atau gbs. sy masa mula2 mngandung pun miss v gatal.. pergi buat test rupanya kne gbs positive.. biar tau awal nnti dokter bg ubat msuk bwah utk hilangkn gatal