bgi smgt.

korang yang lpas berslin bru ank pertmaa nk banyakkan susu badan mcm mna saya mesti dpt skit2 ..ank memng susu fm tapi susu bdn saya ade skit bkn kering ..selalu shri berpa kali pam eh? ade tak rse mcm sedeh skit mcm saya bila pam susu skit ..

5 Balas

usia baby awak? nak susu badan awak sentiasa ada, awak kena jaga demand (permintaan) tak kisah lah dari baby directfeeding atau pon awak mengepam. baru lah supply (pemghasilan/pengeluaran) susu badan awak sentiasa ada. kalau awak memang epmom (exclusively pumping mom) perkara utama awak mmg kena jaga ada jadual pam awak. awak kena pam setiap 2-3j gap setiap sesi. 1sesi mengambil masa 15-20min. including malam pon kena pump. min sehari pump 8x. max pump 12x. kalau awak xjaga jadual pump awak, otak awak tak terima signal utk produce susu berterusan. jadi production susu awak akan makin berkurangan. kedua, awak tak boleh stress. bila stress production susu awak juga akan terganggu. awak kena enjoy awak punya breastfeeding journey. bila pump awak fikir benda yg buat awak happy. mcm tengok video baby awak ke. tengok cerita ka. teringat husband buat suprise ke. ini semua boleh boost pengeluaran susu bdn awak. ketiga, mindset awak. kena yakin susu badan awak sentiasa ada dan mencukupi utk baby awak. keempat, minum air kosong sekerapnya. sebelom dan selepas awak mengepam. utk mknn pula, awak makan je. xperlu nak takut utk makan. yg penting berkhasiat. kdg2 makanan yg kita mkn tu pon boleh buat kita happy. bila happy hormon susu akan meningkat. kelima, boleh selit power pumping. cuba konsistent buat dlm masa 2mggu. walaupon awak pump keluar sikit. jgn putus asa. pump je. lama kelamaan otak awak akn terima signal yg awak nk susu badan awak sentiasa ada. power pumping ni boleh buat around (12am~5am) pilih je time mana awak nk buat. time ni mmg hormon prolaktin sgt tinggi.

1y ago

sama2☺️❤️

Susu badan ni konsepnya Demand and Supply. Bila ada demand, ada supply. Jadi bila baby menyusu(demand), otak kita akan send a signal yang akan menghasilkan susu which is supply. Makin banyak demand makin banyak supply. Kalau Puan nak menyusu badan, Puan perlu beri baby susu badan. Cara terbaik melalui direct feeding. Stimulation from baby tak sama dengan stimulation daripada pam. Bila direct feeding kita ada skin to skin dengan baby yang boleh meransang hormon kita untuk produce more susu. Tapi kalau atas sebab-sebab tertentu, Puan nak campur susu boleh. Kena jaga jadual pam every 2-3 hours. Tak boleh lewat. Tak boleh culas. Sebab jadual pam ni umpama cue baby untuk menyusu. Lastly, perlu jaga emosi. Yang ini pun crucial. Jangan stress, minta sokongan daripada suami. ❤️ InshaAllah

puan ada ig?? nnti try follow pakar lactating ni utk dptkn ilmu ttg pnyusuan..in shaa Allah ia sgt2 mmbntu... mcm sy dlu pestime jd parent pun byk sy belajar dr pakar lactating ni...ilmu dia share sgt2 mmbntu tuk sy susukan anak . alhamdulillah sy berjaya susukan anak hingga umur dia 2 tahun 1 bulan.. nama ig nya nadmasrom dan noor fazila bt abd rahman .nnti sy share ss ig nya tuk memudahkan puan search..

1y ago

ig pakar lactating nama noor fazila

Kerapkan susu anak. Kerapkan skin bonding dgn anak penuh kasih sayang Minum air kosong secukupnya Makan Happy Elakkan stress Nak lagi ilmu, follow medsos kaunselor penyusuan bertauliah atau dapatkan bimbingan daripada kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan.

1y ago

Tertanya; Nak banyakkan susu badan utk apa pula? Cuba amalkan yg saya nyatakan di atas kecuali paling atas tu.

terima kasihhh ❤️