Duit nafkah

Korang. Saya harap post saya ni tak mengundang kecaman or org marah2 saya sebar aib dsb. Suami saya gaji dia 5k. Tp sebulan saya dpt 300 je. Dulu sebulan saya dpt 1k. Tiba2 makin kurg makin kurg n skrg maintain 300. Saya bukan tak bersyukur tp mesti la pelik nape makin kurg. Mesti kita fikir dia ada perempuan lain. Rumah subsidi company bayar, kete da abis bayar, anak masih dlm perut, so takde kena bayar yuran skolah ke apa. Bill takde la mahal sgt. 300 tu lps saya bayar insurance saya dgn main kutu je. Ngam2. Takde boleh simpan. Bila saya tanya, suami saya cam marah. Nak cakap kat family saya, malu sbb nnti diorg pandang buruk suami so saya tanya anonymously kat sini. Korg rasa logic tak yg saya dpt tu

18 Balas

Sis dah edit ya post, semalam saya baca lain. Apa apa memang kena tanya dan bincang dengan suami. Cari masa yang sesuai. Jangan bincang masa tengah mood masing2 tak okay. Nanti terikut emosi. Bagi saya, kena ambik tahu juga suami spend untuk apa. Saya pernah berada di dalam situasi yang husband saya spend duit untuk topup game. Saya tahu tu duit dia, tapi saya marah, sebab dia pentingkan benda tu dari keperluan, dia boleh tipu, cakap duit tak cukup untuk buat belanja. Kalau sikit takpe, ni beratus ratus. Kalau gaji besar takpe la. Menipu tu yang saya geram. Saya cakap, why not kumpul duit setiap bulan, then topup la. Bukannya habis beratus ratus sekaligus. Susah juga nak jaga anak mak mertua. Kalau husband tu sejenis masih boleh bercakap dengan baik, dengar nasihat sesama, then cari lah cara. Bina rumah tangga untuk seumur hidup. Komunikasi lah cara yang terbaik.

Sy rasa logic sahaja. Sbb skarang duit keluar mengalir mcm tu sahaja.. Suami sis beli brg2 dapur? Brg2 baby? Saving? Duit minyak? Duit bg mak ayah? Duit pergi jalan2 dan makan luar? Duit makan suami lagi kalau bekerja. Duit travel lagi kalau outstation. Duit sis nk makan kalau mengidam. Duit sis pergi ulang alik klinik? Duit sis pergi scan keluar? Semua tu sis mungkn x nampak sbb mungkin bukan sis yg keluar duit. Tp percayalah duit kita skarang dah x de value. Habis duit mcm tu sahaja. Instead of that, bincang dgn husband. Duit saving anak mcm mana akan dtg. Duit saving awak pula mcm mana. Duit saving husband pula mcm mana. Gaji 5k awak, kalau anak dah keluar, mmg x cukup kalau sorg bekerja. Base on experience yea. Semua brg harga naik. Semua harga service pun naik lah. Boleh sahaja tanya husband kalau awak nk kepastian.

7mo ago

Setuju apa sis cakap. Sebab saya pun husband je yang kerja. So faham sangat komitmen tu. Suami kadang, kalau ada masalah, dia jarang nak bagitau isteri especially bab duit ni. Jadi saya faham sangat kalau suami bagi duit belanja sikit dan kadang tak bagi. Yang penting isu rumah semua suami yang uruskan. Belanja dapur, belanja barangan anak, makan minum dan sewa, semua suami sediakan. Tu pun dah syukur sangat. Dengan ekonomi yang macam ni, faham betapa struggle nya suami saat ini.

nafkah zahir yg wajib suami sediakan ada 3 sahaja dlm islam 1. makan minum ( wajib 2× sehari ) 2. pakaian ( 2 pasang setahun ) 3. tempat tinggal ( mengikut kemampuan suami ) bersyukurlah dgn pemberian suami.. duit belanja tidak termasuk dlm nafkah tp sekiranya suami bagi anggaplah satu hadiah drpd suami.. fahamilah keadaan ekonomi skrg & kemampuan suami.. skrg duit kluar mcm air.. blh jd suami sdg bt saving utk awak & anak.. jgn bersangka buruk pd suami.. berbincang lh baik² dgn suami.. marah blh tp jgn tinggikan suara.. nt lps beranak cubalah jd surirumah yg berduit.. zmn skrg mcm² cara nk cari duit dri rumah..

7mo ago

thank youuu yeah saya mmg surirumah yg ada duit sndiri. cuba scroll komen saya

Suami saya gaji lebih 10k pon saya x dpt duit bulan2 sbb kebanyakannya suami bayar. Saya pon kerja so duit saya guna utk byr loan rumah & kereta saya dan simpanan asb dan lain2 lah. Saya paham je sbb komitmen suami sgt tinggi. Kami berdua ada beli rumah dan kereta sendiri so masing2 bayar sendiri. Makanan, groceries 95% suami yg beli. Saya beli kadang2 je sebab gaji saya kecik. Pengasuh pon suami yg bayar. Before ada anak saya dpt duit bulan2 tapi lepas ada anak mmg suami agak terbeban. Sebagai isteri kita kena paham financial stress yg suami hadapi.

for me klu sume bende suami tggung.. bil api umah kete belanja dapur.. klu sis peg shoppg pun hsband byr, ok je kot rm300.. Tp klu sis rse duit tu utk simpanan, mintak la extra or insurans & kutu tu mintak suami byrkn.. sye pun dlu bkerja skg surirumah.. hsband tggung sume.. duit belanja pun bg.. cuma nye kdg2 belanja dapur slalu tlajak n smpi tguna saving saya.. saya ok je asalkn dia pun miskin skali.. hahaha mksd sye, dye da gne sume duit dia n still x ckup, then ok utk sye cover gne duit sye.. brg skg mahal..

7mo ago

setuju dgn sis farah ni...

mungkin boleh slowtalk n list apa commitment bln2, sye bt mcm tu dgn husband. suami sye gaji x basic pun.. die bg sye uruskan duit,dan mse gaji die bnyk trmsuk ot, dpt lh duit blnje dlm 150-200..x msuk yg die dgn rela hati nk blnje..pd sye, kene tnye kenapa tibe2 kurang mcm tu.....tnye mcm "awk,cuber duduk kejap,ade bnde sye nak tnye.." and proceed .kalau die mrh2,kita jgn mrh balik or emosi. kita tutup topic, pergi tidur ke apa. bru die tahu,kita nk bincang bknnye nk gaduh.

Logik sis , somi sy pun gaji lebih kurang gaji sis, sy tahu komitmen suami, n mmg suami tanggung semua. Sy dapat pun lebih kurang sis jugak, bulanan. Dulu sblm ada anak pun mcm sis juga sy dapat , dah ada anak ni bulanan tu berkurang. Ok je sis , sbb rumah pun suami dh sedia, n bayar, barang dapur suami beli, . Sangat bersyukur sis, tolak bil air api kereta rumah lg anak semua suami . Skrg semua barang dah mahal sis

suami sy bagi duit belanja untuk sy RM150 je sis sbb semua perbelanjaan rumah, kereta, makan minum, ank² suami tanggung sepenuhnya. tu pun sesak suami nk tunggu untuk dpt gaji bulan seterusnya. yg mana boleh cut, kita cut. hidup zaman sekarang keras, serba serbi mahal. kdg sy tanya je suami ke mana dia belanjakan duit gaji dia. jgn gaduh². kalau ada apa² masalah cuba komunikasi dgn pasangan.

cuba try slowtalk dgn suami lagi skli.. tnya kenapa skrg kurg. kot2 suami tgh ada problem ke apa kan. sbb skrg zmn pakai duit banyak sgt. sy sendiri suri rumah jgk. tpi ada buat bisnes sendiri. dgn 2 org anak. sorg lgi bakal keluar tahun depan. sy x harap sgt suami bagi. sbb dah ada pendapatan sendiri. asalkan nafkah wajib suami dh lunaskan.. yg lain sy tambah sendiri je.

kalau selama ni bagi 1k tiba2 skrg 300. kne tnya suami.. Ada komitmen lain ke.. sy tahu sis faham jee kalau suami jelaskan.. ckp je kt suami.. xperlu marah.. make sure nnti ank dah keluar biar salur ke barang anak duit lebihan Tu.. kalau Lepas ank kluar nnti,pampers, barang dapur, kperluan anak, kalau smua Tu suami setel, Kira ok la tu 300 duit sis semata2..