MAAF, SEKADAR MELUAH !

Sekarang tengah preggy 36w, semalam satu hari makan meggie, pagi petang sampai malam, kebetulan semalam suami dah gaji, suami ada bagi nafkah rm100, tapi duit tuh saya nak simpan ada keperluan saya nak beli tuh pun ada tambah sikit pakai duit saya. Semalam malam saya cakap dengan suami saya lapar, suami kata makan laa, saya jawab dah makan meggie tadi tapi masih lapar, satu harini makan meggie je sebab kat dapur dah kosong takde lauk. Terus suami balas “dah tuh makan jek laa meggie tuh nak makan apa lagi”, saya jawab nak makan kat luar, terus suami cakap tak faham laa awak ni, saya nak bayar ini bayar itu lagi, ada pun duit buat standby je ni sampai gaji depan, makan jek laa apa yang ada megie dengan nasi ke, dan aku pun terdiam hm dalam hati cakap takkan belanja makan nasi goreng bawah rm10 tak boleh, satu harini je makan meggie rasa dah tak boleh masuk dah hm Hujung hujung suami tak endah ! Saya ajak jugak suami beli tapau nasi goreng kat luar, waktu tuh dah pukul 12malam nak beli barang dapur memang tak sempat, dan kita orang pun gerak laa, sebelum nak keluar rumah tuh suami terus cakap “bawak beg duit awak” saya pun bawak laa beg duit saya dan suami bayar pakai duit saya hm ya allah rasa macam kedekutnya laa suami aku ni, aku ni dalah tak bekerja, nafkah dapat rm100 je, nak mintak makanan kat siapa lagi kalau bukan dengan suami sendiri hm maaf sekadar melauh, takde niat nak aib kan suami pun, cuma tak tahu nak meluah dengan siapa rasa kecewa sangat dengan suami, satu harini suami langsung tak layan saya mungkin marah sebab saya degil nak jugak makan kat luar, berdosa ke aku ?

9 Balas

ingatkan saye je mcm tu, tapi ade lagi, tapi laki awak bagi jugak nafkah, sye dengan tak keje dengan duit takde nafkah tak dapat langsung, duit mas khawin habis bukan sye gune tapi laki sye gune, bile ade duit pun tak pernah lah dapat nafkah, laki sye akan pentingkan diri dia sendiri, sampaikan saye mintak bantuan dari sedare mara jea nasib diaorg nak tlg, nak beli barng baby pun pakai duit mak sedare, tu baru barng baby. barng saye tak beli lagi, kadng² nagis sorng² fikir, mcm² dengan anak nak keluar dah laki pentingkan bermain LITMATCH borak sane sini lepastu beli SOUND CARD dengan harge mahal, sye dok fikir pasal duit makan duit barng² keperluan, laki sye tak fikir benda tu, dia fikir nak beli barang untok SOUND CARD sbb nk main litmatch, lain lah main litmatch mcm main tiktok boleh buat duit, litmatch nie lebihkan dari cari kawan tapi stay same,sampai kan berhari hari tak makan sbb takde duit, laki sye bukan keje pun lebihkan duit atok dia,bukan nak bukak aib ke ape, sbb dah lame pendam, tak tahu nak luah kat sape, kalau luah kt org sekeliling jadi bahan mulut, kalau nk ckp pasal duit BKM dari awal kawin sampai lah sekarng, banyak kali ajak pergi daftar, dia taknak langsung, dah nak dekat setahun kawin tanpa duit bantuan BKM, banyak kali kene marah dengan sedare mare suruh daftar BKM tu, tapi bile sye ckap pasal BKM tu, dia akan cakap MALAS MALAS MALAS..kadang fikir nak sangt pergi jauh dari semua org,tapi fikir balik dengan xde duit dngn baby nak keluar dngn takde ape²... kadang nak pergi chekup baby pun boleh jadi pergaduhan besar...

Allah kesian sis, saya faham sgt perasaan sis sbb saya pun kurang berkemampuan n selalu jgk makan maggi je . Tapi Alhamdulillah kalau ada duit walaupun skit suami tk pnh marah lg kalau bab mkn sbb saya pun bab makan tk kisah asalkan kenyang .. saya doakan sis dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan.. banyakkan sabar ye doa pada Allah inshaAllah Allah sentiasa dengar doa hamba2 dia .. sekalipun kita lapar kita menangis Allah tu tahu , bila kita sabar nnt ada lah tu rezeki yg tk disangka2 .. bab suami sis tu pun sis mohon pada Allah byk2 biar dilembutkan hati dia n doa supaya dia jadi suami yg sabar , bertanggungjawab dlm menjalankan tanggungjawab dia ..

Ok lg suami sis bg nafkah even sikit. Suami sy lgsg xpnh bg nfkah kt sy. Mgkn sbb sy bkerja tu yg dia xnk bg. Even bntuan dr krjaan mcm bkm, brim tu smua dia mkn sorg tau satu sen pun x pnh bg kt sy. Bila dia outstation sy kne tgung diri sndri jelh dia xkn tglkan apa2 pun even duit blnja mkn atau apa. Pstu lau time dia bduit dia hbskn beli bnda x perlu wlaupun sy dh suruh mnyimpan tuk emergency. Ni skrg komitmen yg dia ptt byr dia pas kt sy lak yg byrkan sbb katanya nk guna duit tuk blnja spnjg outstation. Bnyk gak mkn hati kt dia. Sy sndiri nk byr komitmen sendiri ni lak nk kne tgung komitmen dia pdhl satu sen nfkah pun dia x pnh bg.

1y ago

Saya sokong

Sedih baca kisah awak, saya pon kadang ujung bulan ada jgak masa kna makan megi je, saya dh ada anak sorang 2 taun. Jd skrg klu ujung bulan tu saya masak laa bubur untuk dia lebih, jdi saya tumpang je makan sekali. Saya bukan nk backup suami awak, cuma saya rasa mgkin kbtulan masa awak mintak tu dia tengah ada masalah kewangan kot. Dia tak nk susahkan hati awak,jd dia x cerita. Kira baik jgak suami awak bawak awak kluar cari makanan walupon tengah malam. Kalau lelaki lain mau disuruh pergi beli sndri je. Sabar ye awak. Semoga awak dan suami dimurahkan rezeki☺️

mmg tanggungjawap dia awak. awak xslh pon. itu baby masih dlm perut. cuba awak fikir bila baby dh keluar, xkn husband awak masih nk bg 100. pampers anak, lepas tu kalau awak xbg susu bdn bg susu fm. awak nk kena beli susu lg. byk tau duit nk pakai. dia kena ambik inisiatif la kena pk kedepan. husband awak xboleh la mcm tu. cuba awak suarakn ckp baik2 dgn dia. ni awak dh mkn ke? bg alamat sy order food pnda utk awak, okay. kita kongsi rezeki sama2

ya masa anak 1st 10tahun lepas sy tak bekerja... cukup lah sy alaminya.. sekarang sy dah kerja, sy nak makan apa sedap² sy boleh beli.. sy utamakan anak² sy... skrg nak masuk anak ke4.. sy anggap sy bantu dia je, dan selagi dia bertanggungjawab sbg bapa itu dah okay.. dia susah, dia tak mampu, sy faham.. jadi takpayah jadi issue.. kerjaa jelah.. perut sndiri kenyang...prgnt pun tak stress

Pertama kali saya boleh cakap, akak kena sabar.. kedua, suami akak tak patut buat akak mcm tu. Ketiga, doakan akak masa mengandung memang makbul. Jadi doakan suami akak terbuka hati dan rasa bersalah buat akak mcm tu. Saya doakan akak dipermudahkan urusan, semoga murah rezeki akak. آمينَ يَا مُجِيبَ السَّائِلِينَ

laki awak ada jugak bgi nafkah sis laki saya 10 ringgit sebulan pun xbagi 😊 saya teringin nak mkn pape langsung xpernah ambik tahu

ya Allah , kesian nye awak sis , byk2 doa moga suami awak berubah hmm