Duit nafkah

Korang. Saya harap post saya ni tak mengundang kecaman or org marah2 saya sebar aib dsb. Suami saya gaji dia 5k. Tp sebulan saya dpt 300 je. Dulu sebulan saya dpt 1k. Tiba2 makin kurg makin kurg n skrg maintain 300. Saya bukan tak bersyukur tp mesti la pelik nape makin kurg. Mesti kita fikir dia ada perempuan lain. Rumah subsidi company bayar, kete da abis bayar, anak masih dlm perut, so takde kena bayar yuran skolah ke apa. Bill takde la mahal sgt. 300 tu lps saya bayar insurance saya dgn main kutu je. Ngam2. Takde boleh simpan. Bila saya tanya, suami saya cam marah. Nak cakap kat family saya, malu sbb nnti diorg pandang buruk suami so saya tanya anonymously kat sini. Korg rasa logic tak yg saya dpt tu

18 Balas

semuamya tentang komunikasi suami isteri. Sy pun ada master tapi suami minta duduk rumah je. Duit nafkah 150 je gaji sama macam suami awak. Ikutkan memang rasa tak cukup. Tapi ok je sebab suami bayar semua tanggungjawab lain. Kena tengok komitmen suami, lifestyle korang. As long as semua cukup, bersyukur banyak2

Kalau semua hisband u provide 300 tu dh kira banyak. Lagi pula u are expecting mesti nak pakai byk duit. 1k dia bagi tu awk ada simpan ke tak untuk emergency? Mungkin dia nak simpan untuk baby baru lahir. Cuba bincang elok2. Kalau dia 100% breadwinner lagi banyak nak kena fikir so kena bincang betul2 k

Logic je. Suami dah bagi nafkah pun bersyukur je sis. Gaji 5k apa la sangat sekarang ni sis. Cuba la slow talk tanya kenapa nafkah berkurang. Barang masak guna duit sape? Makanan minuman, barang baby beli siapa bayar?

lupa nak tambah, saya ada master tp saya belum keje (belum ada rezeki dipanggil). sambil2 tu saya buat tuition spm add mth n math. tu pun sbb saya nk ada income sndiri. sbb kalau 300 je mmg tak boleh saving

7mo ago

Ouhhh sorry sy baru baca nie

Bincang and tanya elok2 at suami.. Kenapa bagi kurang.. Mungkin suami ade masalah y dia xnk kongsi ng awk.. Ckp elok2 mungkin suami akan okey untuk berkongsi masalah dia..

wow..gaji 5k..sy husb yg gaji x brapa pon bg sme yg sis dpt tu.. husb sis gaji 5k tu..🙃 mungkin bole tnye husb n buat kire2 perbelanjaan smua

kalau sis tak beli barang dapur, kira okylah tu rm300, tp kalau sis lagi yg beli brg dapur tu tak logik la

Mungkin dia dah mula kira2 utk anak kot sis