Ubat Iberet

Korang, kalau ambik iberet sangkut2 boleh ke ? Sbb sy jarang minum … sya ni jnis yg payah minum ubat, husband ckp mcm budak2 mkan ubat. Huhu sya slalu muntah balik bila nak telan, bila nak telan tu, rasa mcm nak telan batu susah amat nak telan rasa nak tercekik. lagi2 ubat tu besar n ada bau… So skrg ni sya ambik tp tak slalu, bila mna time tu sy rasa mcm kuat nak telan, sy ambik… bila tak, sy tak ambik… kadang sminggu 1 or 2 kali sy makan. Kadang sy termiss juga 1 minggu tu… kadang husband je paksa, tp bila dia tkde sy tk brani nak makan, tkut tecekik.… sy risau sbb kandung sy skrg da masuk 17weeks…

8 Balas

Risau tp x nak telan and tak cari solusi ke ? Entah la sis , boleh kot fikir sendiri..

1y ago

Betul tu. Banyak je ubatan lain yg boleh ditukar kalau x serasi dgn badan.. mcm sy, nurse bagi zincofer, agak x sesuai dgn sy bila telan terus rasa mual & x bermaya.. sebelum telan aktif je. Solusinya, saya cuba telan zincofer dgn air sunquick. Alhamdulillah.