Ubat Iberet

Korang, kalau ambik iberet sangkut2 boleh ke ? Sbb sy jarang minum … sya ni jnis yg payah minum ubat, husband ckp mcm budak2 mkan ubat. Huhu sya slalu muntah balik bila nak telan, bila nak telan tu, rasa mcm nak telan batu susah amat nak telan rasa nak tercekik. lagi2 ubat tu besar n ada bau… So skrg ni sya ambik tp tak slalu, bila mna time tu sy rasa mcm kuat nak telan, sy ambik… bila tak, sy tak ambik… kadang sminggu 1 or 2 kali sy makan. Kadang sy termiss juga 1 minggu tu… kadang husband je paksa, tp bila dia tkde sy tk brani nak makan, tkut tecekik.… sy risau sbb kandung sy skrg da masuk 17weeks…

8 Balas

Vitamins prenatal sgt penting utk elak kecacatan bayi dan kawal hb. Risiko dari kandungan yg tk cukup nutrisi, anak bakal lahir maybe pramatang, meninggal dlm kandungan, keguguran, down sindrom, etc. Komplikasi yang bakal dihadapi lebih dasyat berbanding ibu sangkakan. Kalau ibu tk boleh makan iberet, kita ada banyak lagi vitamins prenatal yg lain, consult dgn misi/doc. Ubat lain cthnya, obimin, maltofer, zincofer, blackmore prenatal. Sbbtu adanya pelbagai vit prenatals, sbb tk semua sesuai dgn setiap org tp pastinya ada yg sesuai antara salah satu ni. Jangan tinggalkan ya ibu, jika tk boleh lgsg antara brand vit tadi, boleh dptkan susu materna: susu khas utk ibu mengandung, bukan skdr susu biasa. Hopefully ibu mementingkan kesihatan diri dan anak berbanding melayan keinginan tk mampu tadi. Ada cdgn juga, telan ubat dulu, diselangkan dgn jus oren supaya hilang bau ubat tadi. Good luck ibu. ❤️

Seboleh nya kena juga paksa makan ubat tu . Saya pun sejenis sis juga tk reti mkn ubat pil ni . Dulu sye dpt zincofer ubat tu mmg buat sye mual dan muntah . Sbb bau mcm darah Then sye bgtay misi then diorng tkr kpd obimin alhamdulillah ok tkde bau apa cuma besar juga pil nya . Cara nk telan saya akn letak kt ujung tekak then standby air sesiap biar mudah telan . Nak ikut mmg tk reti klau perancang pun sye lbih tela suntik dr mkn pil . Haha gitu la Smga awak cekal hati boleh telan pil ya utk kebaikan baby . Sptut lebih awal lgi kne mkn ubat tu . Sbb pertumbuhan baby penting di awal trismeter lgi.

nasihat sy bila kita dah mengandung ni kita kena banyak belajar pasal pengorbanan..apa2 buat ingat kat anak..sy pun tengah pregnant ank first..sy Jenis kurus..mkn pun mlas..kdg hari cuti mkn buah epal sbji pun da kenyang ckup utk Shari..mnum kafein kuat hari2 wjib minum..ubat mlas mkn..nasi pling xsuka mkn..tp bila dah pregnant..kafein smggu skli je mnum..mkn 3xshari..nasi hari2 mkn..ubat hari2 mkn..awal2 mkn ubat muntah adjust mkn sblm tido..bila Mula rasa mlas auto ingat anak

Saya pun tk suka mkn ubat jgk, klu sakit selagi saya boleh tahan, saya tahan. Tambah lg ubat pil/tablet yg besar2. Tp bila dh pregnant ni, ubat besar ke kecil ke tk suka ke nk muntah ke, telan je sambil doa2 sikit. Begitulah pengorbanan nk jd mak mak hehe bkan semua org dpt rasa. Selagi mampu jaga, kita jaga 🤗

sis kena jga mkn ubat,klu iberet tu tk ssuai ckp gn Dr.. Mnta tkar ubt..bukan ska2 jga Dr bgi ubt smsa mngndung ni..slah 1,tkut smsa brsalin nnti ad msalh pndrahn N tme jga hb low..kedua bby tkut ad mslh..bkn nk mnta2..sbb sy jga tkut mkn ubat, tpi dmi bby N kslmatn diri..sy mkn ubt..😊

sis boleh try makan ubat ni dengan jus oren.. inshaAllah senang telan sbb x rasa dah mcm telan ubat...

Risau tp x nak telan and tak cari solusi ke ? Entah la sis , boleh kot fikir sendiri..

1y ago

Betul tu. Banyak je ubatan lain yg boleh ditukar kalau x serasi dgn badan.. mcm sy, nurse bagi zincofer, agak x sesuai dgn sy bila telan terus rasa mual & x bermaya.. sebelum telan aktif je. Solusinya, saya cuba telan zincofer dgn air sunquick. Alhamdulillah.

sy bila hb dah ok maintain sy mkn selang seli hehe