Boleh ke tak makan ubat...

Salam mommies....nak tnya bole ke kalau kita tak makan ubat yg doctor n nurse bagi...sebab sy tk pernah makan smpai skrg.... minum susu pun tidak... sbb sy tk bole telan... kalau telan muntah balik...ada suggestion tak... bahaya tak kalau tak makan ubat n susu???? #13w3d

21 Balas

Anak2 sebelum ni sy pun langsung x makan ubat. Nasib sy baik, allah lindung semua ank2 sy, lahir sihat sempurna. Kali ni pregnant masaalah sy berat x naik2. Dari mula buat buku sampai la 33weeks berat yg sama. Langsung x naik. Doc kata takut baby sy x cukup zat, lahir kecil dan takut cacat dan lahir x cukup bulan. Iktibar buat sy... Siap buat alarm lg time makan ubat. Skrg 35weeks, alhamdulillah naik 1kg, harap2 time bersalin nanti baby sy sampai la berat dia.. Atas 2.4kg

Asid folic actually bgus untk kandungan sis y awal2 trimester..cuba bgthu nurse untuk tukar ubat..kalau tak boleh ambil lah kurma, kurma kan segala zat ad..sy awl pregnant amalkan kurma tapi asid folic ta pernah tggal..sbb demi baby..cuba ya sis..sis baca lah tentang tak ambil ubat..sbb zman dlu ngan skrang lain..pemakanan kita tuh..demi kesihatan dn pertumbuhan baby..

4y ago

Tape sis minum je sy pun ambil HL strawberry tapi kuantiti y ditetapkn doktor sbb ad gdm..

Multivitamin. Yg di berikan pihak klinik untuk baik penting untuk pertumbuhan baby dalam kandungan. Terutama 1st trimester,folic acid wajid untuk pembentukan tulang bayi. Sy makan juga,dpt zincofer. Telan sebelum tido untuk elakkan muntah. Cara nie nurse yg suggest. Lgpun pentingkan untuk hb. Klu hb low pun bahaya pada ibu dan bayi.

Cba bli new obimin kat farmasi or mintak kat kk.. Sy awl dlu xbile jga telan ubat kk bg.. Beli sdiri kt farmasi.. Alhamdulillah okk.. Mkn smpai skrg.. Sy masuk 7 bulan baru bole mnum susu.. Klo xbole mnum susu mkn ubat kalsium..

4y ago

Sama2😊

Wslm. Biasanya nurse/doc akan bekalkan kita dgn vitamin yg sesuai utk kita. Kalau xblh telan, mtk tukar ubat. Susu tak semestinya kena minum yg penting ada sumber kalsium. Blh google tgk mknn yg tggi kalsium.

If xboleh telan sis boleh inform nurse n doc...nty dorg cdgkan ubat lain... Klo mmg sis xnk mkn...kesianlaa dekat baby... Xdpt ape yg sptutnya dia dpt spnjg kehamilan sis..ubat2 vitamin sgt pnting utk baby

ade cara lain utk gantikan susu n ubat tu... tny dokter... saya ngndung xmakan ubat... kerang tiap minggu... x minum susu, sbb mmg alahan pade bahan tenusu yg banyak... tp makan cheese... try tny dokter...

Bahaya sis. Kena juga makan. Penting utk perkembangan Baby. Sy dulu pun slalu pening/mual waktu makan ubat. So saya akn spare siap2 orange juice kt sebelah. Lepas telan ubat, terus minum juice 💜

Boleh try makan ubat sebelum tido sis. Kalau sis tak boleh minum susu, kena makan pil calcium. Makin besar baby dia akan serap calcium dr mommy, nanti mommy yg tak larat, kaki senang cramp

Yep bahaya.. Nti effect dkt baby.. Saya xberani nk kata panjang.. Awk try Google.. Xpe try jgk telan.. Kalau susu awk xboleh telan,, awk kena get ready utk tulang rapuh