tanda bersalin

hi korang, boleh share tak pengalaman tanda2 bersalin yg buatkan korang terus ke hospital ? saya sekrang sakit perut tp jarak2 juga. tnda lain tkde lagi. first mom here, tk tau bila nak ke hospital

6 Balas

Anak 1, tanda darah waktu subuh. Sempat ke ikea. 4pm pergi hospital. 7am esoknya bersalin. (Sy berani pi ikea sbb mak saya ada ms tu dia suruh relek je takyah kalut mcm dlm tv hahahahaha) Anak 2, takde tanda. 12am contraction start, 3am turun darah, dh 10cm ketuban pecah sendiri, 740am bersalin. Yg 2nd tu takde tanda. Tapi sy dah cam contraction mcm mana. Dia sakit senggugut yg teruk serentak sakit belakang pinggang. Kalau dh rs mcm tu standby je sbb dia akan makin kerap on off n makin sakit.

lain org lain ujian dia. cm sy ada rasa contraction tapi rasa sekejap je sampailah tarikh serah diri sbb da hampir edd. doc cek bukaan xde langsung. 4 hari ye sy kat hosp ye. masa hari ke-3, doc nak bg ubat induce. doc cek bukaan dulu. sekali cek bukaan da 4 cm 😅, terus kena suh standby utk ke labour room. doc x jadi bagi ubat induce. bila da sampai ke labour room, barulah kena cucuk induce supaya bukaan lagi cepat. ya allah sakitnya contraction 😅. x boleh bawa bincang.

saya turun darah sikit petang tu..malam baru pergi hospital sebab sakit perut kerap 15minit..4.30am turun darah banyak ngan contractions selang 2minit..nasib time tu dah kat hospital..panggil nurse ..nurse kata dah 7cm ..kol 5.20am selamat bersalin..kalau sakit kerap 15 minit better pi hospital check jalan

Sy ketuban leaking.. kejap keluar kejap stop. Masa baring dengar bunyi ketuban pecah 'tusss...' . Mcm bunyi angin meletus dalam perut. Bila bangun ada air meleleh berserta darah dan lendir putih

sy xde tnde..tibe2 sakit 5-6 mnit sekali..sakit kt pangkal rahim smpai ke pinggang..sampai hospital jalan dh 4-5 cm

sy contration xde xpi dh trn drh cmpr lendir.skrg ni dh kt hsptl jln dh 3cm

4mo ago

sme la..ank merdeka,8 pagi,3.03kg🤭