Luah perasaan

Korang ade tak mak bapak yang toxic? Jenis yang Suka sgt cari kesalahan kita. Benda kecik kadang dibesar²kan . Orang selalu ckp suruh sabar baik buruk mak bpak kita. Tapi tu la org takde kat tempat kita tak rasa apa yang kita rasa . Sakit sgt hati ni. Selama ni pendam sampai rasa mcm diri ni tak berguna. Selalu doa jgn la kita buat kat anak kita mcm ni . Tak nak dia rasa apa yang kita rasa apa yang kita lalui 🥺 ermm. Korang doakan kita selalu kuat ye .. dari kecik sampai besar tak pernah nak rasa kasih sayang dari mak bapak . Kadang cemburu tgok ade parents dia tu buat anak mcm kawan² je 😭

1 Balas

kalau jadi kt sy, sy jauhkan diri. ddk rumah parents? keluar sewa tempat lain. ddk jauh? mmg raya baru jenguk. sbb kita pun kena rawat hati kita, disamping taknak tambah dosa bila berada bersama mereka. mmg manusia toxic ni wujud. sbb tu cara terbaik ialah putuskan hubungan dgn mereka. tp ni ibu bapa kan, mmg tak boleh lah. mcm mana pun tu ttp parents kita. walaupun kdg2 ada juga silap kita dimana2 tp itu normal, manusia mmg buat kesilapan & ibu bapa bukan Tuhan. mereka juga manusia yg wajib ada timbang rasa. cumanya masih ada cara nk bg win-win situation tu. dgn buat hal kita, jgn peduli apa mereka ckp. dorang dgn life dorang, kita jalani hidup kita. dlm masa yg sama kita tak derhaka & kita juga dpt jaga hati kita. yg penting kita do better, be better utk anak2 kita, generasi kita. jgn sambung apa yg mereka buat. kalau boleh bg sebanyak2 nya kasih sayang yg kita tak pernah rasa tu kt anak2 kita.

1y ago

sebelum kawin tu la perjanjian tak boleh keluar dari rumah. ermm sbb mak saya lepas operate dia tak berapa sihat. saya banyak mengalah . tapi tak pernah dihargai . saya pulak anak tunggal . tak boleh lari kemana . nak tak nak kena jugak dduk situ. 😭 susah ye jadi anak tunggal. lepas tu tak dihargai. suka cari kesalahan kita je. apa kita buat semua tak kena dgn mata dia. hati pernah terdetik nak keluar dari rumah. tapi sbbkan fikir mak saya tu tak berapa sihat says mengalah je . tapi tu la sampai bila 😭