kursus kahwin

klau kita dh bercerai dh lma dh pastu nk berkahwin kli ke 2 dgn org lain boley tk ambik skli lg kursus khwn ??

13 Balas

setahu saya untuk sijil krusus tu hanya boleh guna untuk sekali perkahwinan jer sebab pertama perkahwinan dah chop tarikh kita daftar kat Pejabat Kadi tu. kalau nak kawin untuk kali kedua kena g krusus lagi sekali. kalau rasa tak pasti boleh g pejabat Kadi tanya lagi detail 🤗

4y ago

Kalau kt sy ni sijil kursus tu digunakan skli seumur hidup.. Cuma klo yg dh bcerai nk kawen lain dia mintak surat cerai jerlaa..Kakak sy kawen kali ke2 cuma perlu jalan kan hiv test dan tnjuk surat pceraian saja.. lain tempat lain cara kot. Sy di pahang .

Sy bru je kawin kli ke 2...cuma tunjuk sijil cerai saja n hiv test n surat wali saksi 2 org cm biasa tu je..n skang 33w utk bb ptama hasil perkhwinan kdua.sy becerai hidup...suami bru sy pon duda anak 1 dia pon tunjuk sijil cerai saja selepas 6thun menduda.dia pin cerai hidup

4y ago

sis nk tnye...sya pun cerai hdup jgak skrg iktiar nk kawen lgi...sis dduk mne yer?? sijil cerai dh ade ngn sya...

tak payah. bawak sijil cerai je. sijil kursus kahwin kalau dara. yg bercerai bawak sijil cerai jaa. kalau nk ambik buat refresh boleh laa. saya tatau la yg kata kena ambik lg tuu sbb saya kahwin tahun lepas, prosedur yg dorang ajar centu la. mungkin jugak ikut negeri.

4y ago

Yerrr kan sbb kt pahang ni sijil nikah tu boleh pkai seumur hidup. Klo bcerai n nak kawen lain just nk surat cerai patu buat tets hiv ..

Bergantung pd negeri...tiap negeri x sama prosedur..klau dselangor...cukup sekadar sijil cerai shj..xperlu kursus kahwin lg...tp klau di wilayah persekutuan...wlpun dh bercerai..mesti kena ambil semula kursus kahwin..

Xperlu skali utk seumur hidup. Klu suami tue teruna, cuma suami ja perlu sijil khusus.

rasanya sekarang 1 kali seumur hidup tpi kalau nk belajar lagi boleh

mmg kna ambek kursus kwen utk kli ke dua..yg pertma dh xblh guna

Bercerai idup kene repeat kursus kawen...klu bercerai mati x pyh

Boleh je sy penah tanye terpulang nk ambik balik pun bole

sijil kursus hak dlu ad x? rasenye x perlu dah