Bersalin awal

Hi, klau bersalin 33 minggu ada chances tak baby survive? skrg berat bby baru 1.6kg, tapi air ketuban 8.5cm. Risau, boleh share pengalaman mommy?

11 Balas

hai mommy sya air ketuban pecah masa 31minggu admit hospital 9 Hari .Lps Tu doc Chck air ketuban Masih cukup untk baby ..tapi Lps balik rumah 2 Hari saya start construction pain Di rumah dah buka 6cm cepat gi hospital lahir anak Normal 32 minggu 5 hari(25/2/2023)1.5kg masa lahir..anak laki .. anak premature.anak duk hospital 2 bulan..skrng anak I sihat mommy . dah 2.5kg 😁

1y ago

masa anak kat NICU ,saya pump breast milk ( in storage pack) hantar . so nurses Akan bagi anak. Lps 3 minggu anak tukar ke NHDU Di Sana Kita blh start breast feed sendiri (nurses /doctors) Akan monitor setiap hari.😊

Haii… sy tak ada penglaman, tpi nampk pengalaman dari kawan,. Baby 27minggu da keluar sbb air ketuban pecah dn pendarahan teruk..berat 1kg Emergency czr,. Syukur survived & skg umur anak kawn sy tu da masuk 9 tahun,.tapi terpksa ditahan di nicu utk dipantau… banyak berdoa sis supya anak sentiasa sihat,. 🙏

awak makan buah tembikai sebelom next check up. haritu sy 8 je. doctor ckp normal lg. sy mkn tembikai masa tu. sy mkn xde la hari2. awak makan separuh tembikai pon dh memadai. check before nak masok labour room naik 10

1y ago

sama2 awak☺️. 8.5 tu masih dikira normal. jgn below 8 atau lebih dr 20 sahaja. sempat lagi utk awak amalkan makan buah tembikai☺️. semoga urusan awak dipermudahkan🌻. sy doakan baby awak lahir cukup term.

saya juga ada bby prem lahir 29weeks berat 1.6kg,..1bln juga tgl d hsptl tunggu berat bdn bby naik😀..syukur skg ank sa da 6tahun brt bdn 18kg sdh😊

jiran sy bersalin 33w. baby dia kena tahan di nicu sebulan. skrg baby tu dah nak masuk 8 bulan. sihat dan bambam

sya bersalin 33 minggu 2 hari 8/4/2023. Alhamdulillah sekarang baby makin sihat. berat slowly naik. kena sabar sentiasa

insyaAllah boleh. anak kwn syg lahir 24mggu je. skrg dh 2bulan lebeh jugak dlm nicu

1y ago

survive, insyaAllah. tp mmg byk complications huhu. anak sy aritu lahir 34wks je, berat 1.7kg. skrg alhamdulillah 2taun umo, 15kg. semengat badan, berat haha

in shaa Allah dgn izin Allah .doa byk2 pdNya...mg smua baik2 shj berlaku dan dpmudahkan segalanya amiin

premature, inshallah boleh survive. cumanya lepas bersalin baby akan stay di NICU untuk pemantauan.

insyaaAllah bley tp nicu la.. x pasti lme mne kne tahan.. mgkin sbulan lebih..

1y ago

doa byk2 sis.. insyaaAllah baby bley tggu smpi 36-37weeks tu.. x smpi sbulan lg..