TIPS IKHTIAR HAMIL

KITARAN 21 HARI SUBUR HARI KE 7 KITARAN 28 HARI SUBUR HARI KE 14 KITARAN 30 HARI SUBUR HARI KE 15 KITARAN 31 HARI SUBUR HARI KE 17 KITARAN 32 HARI SUBUR HARI KE 18 KITARAN 33 HARI SUBUR HARI KE 19 KITARAN 35 HARI SUBUR HARI KE 21 *IKHTIAR HAMIL SELEPAS HAID PERLU BERSAMA SELAMA 15 HARI *KITARAN HAID TIDAK NORMAL LEBIH PENDEK DARI 21 HARI KITARAN HAID TIDAK NORMAL LEBIH PANJANG DARI 35 HARI *ALHAMDULLILAH... SAYA SUDAH MENCUBA DAN KINI BERJAYA HAMIL SETELAH 3 TAHUN MENUNGGU

TIPS IKHTIAR HAMIL
10 Balas

Tolong tambahkan tips, untuk orang yang kitaran haid kadang2 menjangkau berbulan2, kerapkanlah bersama.. selang 2 atau 3 hari kalau larat. Janganlee seminggu sekali 2 minggu sekali 😅. buat bbt, buat opk, track kesuburan, untuk period yg irregular sila jgn percayakan kalendar period sbb memang prediction dia akan lari, guna untuk rekod bila period dan bila bersama saja. Untuk yg regular kitaran period, memang xda masalah untuk predict bila waktu subur, tapi kena ingat, tak setiap bulan kita subur sbb banyak juga kes period regular tp x lekat2 jugak. kurangkan berat ntok yang bmi terlebih sekurangnya 10% dari berat badan tp turun sikit pun InsyaAllah lekat. Jumpa doktor kalau dah 1 taun kawen x lekat2 (duduk bersama setahun tapi tak lekat juga atau memang ada masalah period dari sebelum kawen, etc), dan untuk yg berumur 30 taun ke atas kalau 6 bulan duduk bersama tp x pregnant jugak cepat2 lah jumpa doktor. Kalau ada duit lebih atau boleh claim company, pergilah private cepat sikit. Fuhhh, banyak juge 😅. Sekian dari sy, pon 3 taun lebih juga ikhtiar sebab umur dah banyak oii jadi kena usaha extra.

formula ni kurang sesuai bagi yang ada masalah period tak tetap. tambah lagi yg jenis 2-3 bulan sekali period. solution dia wajib KAJI & fahami kitaran period sendiri, wajib tahu apa itu ovulation day, wajib tahu apa ciri2 Cervical Mucus semasa subur & tidak subur. bagi hubungan bersama pulak, wajib selang setiap 72jam sebab sperm hanya mampu hidup tempoh masa tu saja. jgn tunggu hari2 tertentu baru nak bersama sbab hari ovulasi tak pernah tetap bagi org yg ada masalah period carca merba.. wajib amalkan maknan sihat bagi suami isteri wajib amalkan gaya hidup sihat suami isteri wajib pergi buat rawatan & check kesuburan suami isteri if kahwin 2 tahun still tak 'lekat' . bab anak suami isteri kena sama2 usaha.

Cara saya kiraan kitaran haid mudah je, guna aplikasi period cycle dkt phone. heheh. Tapi ada cara lain jugak, beli opk test. Pernah beli dkt link yg theAsianparent sediakan https://my.theasianparent.com/alat-uji-kesuburan-terbaik-di-malaysia

Nk tahu hari subur senang je.. beli je test yg OPK kt farmasi.. lepas period je guna benda tu hari2 utk detect bila waktu subur. Kan senang.

wow info kiraan kitaran haid sangat membantu! thanks sis. tapi setiap orang tu kitaran lain sikit so semua boleh cuba kira sendiri juga ya.

saya hri² bsma dri waktu subur smpai sblm haid..syukur lekat jg lpas sbulan nikah..

kalau kitaran 30 dengan 40 berape sis🙏

Alhamdulillah, tahniah 👏🏻👏🏻👏🏻

Good job mummy 💐👌👍😘

👍