Kepada ibu-ibu, janganlah tinggal solat di hospital walau sesakit mana pun contraction..

Kita tak tau lagi adakah kita masih hidup dan berpeluang untuk ganti balik solat tu selepas melahirkan. Walaupun sakit atau keluar darah, solat masih wajib dan berdosa besar jika ditinggalkan dengan sengaja.

13 Balas

betul kadang sedih tgk ibu² d wad tinggal solat, lg2 ad yg bertudung on off. saya minta maaf tegur, sesakit ap pun kita tolong jangan lupa kewajipan kita sebagai sorang hamba Allah. mana tahu asbab kita jaga kewajipan kita sbgai hambaNya Allah permudahkan persalinan kita . semua tu mudah bagi Allah dia Maha berkuasa atas tiap hambaNya. *wajib laksanakan solat walapun keluar darah/ blood show* slagi tak keluar darah bersama2 baby bukan dikira darah nifas. peringatan bersama. semoga ibu2 bakal melahirkan nnti dpermudahkan proses bersalin. sya due bulan dpn octber. doakan syaa

9mo ago

kena cuci kemaluan dan tukar pad baru, amik wuduk dan terus solat. contoh klau sis tukar pad, amik wuduk pastu main fon kejap dan ada darah keluar, wuduk tu terbatal dah. kena amik wuduk lain dan tukar pad lain.

sy haritu time nak solat zohor tgn dah masuk branula. kanan ambik darah. sy ingat lepas settle proses ecv (dalam 5-10 mnit pusingkan baby), sy nak solat zohor. sbb nk solat dgn branula ni ambikwudhuk agak terbatas plus org tkle teman. pkul 3 masuk dewan bersalin, 3.30 dah settle ecv. ingatkan nak naik ward solat zohor. sekali … doc tolak OT emergncy czer. 4.50 pm baru keluar . dah terlepas solat zohor skrg berpantang tkleh solat jugak. tggu dah bersih nnt qadha. so mommies smua jgn jdi mcm sy. tangguh tangguh solat. sbb kita bila dah dkt hospital mmg anytime je bole beranak. masuk je wktunsolat, pegila solat.

msa sy nk bsalin, sy smpai PAC pkul 7pm.check2 segala tu mmg makan masa...mata dok tgk jam je, bila nk habis check sbb nk masuk waktu isyak dh...then lps check, dh ada bukaan 3cm..kena trf ke wad..time tu dh masuk isyak. masa nk ke wad, sakit mmg dh xtahan..mcm kurg 5min contraction...dorg trus psng ctg n lps hbs ctg, kena seluk dh bukaan 5cm...time tu dh kena ke LR n bsalin 30min kmudian...so mmg 2 waktu ni sy trlepas solat tnpa sngaja..;(...bukan disengajakan..smg Allah ampun dosa sy...sy dh pun gnti solat trsebut..smga Allah terima trima kasih di atas.reminder

9mo ago

itulah..dlm ht mmg gelisah jg..ish..dok tgk jam, nak berlawan dgn masa .(doc nk check pun take time)..xpa la..yg penting kita jaga wktu solat ;)

kalau saya, bila dah datang sakit contraction tu, cth solat zohor, sy solat jamak zohor dan asar.. bukan qasar.. sebab risau tak sempat solat utk waktu asar nanti. pengalaman anak first, solat zohor tp terus kena tolak ke lr, kena induce, dalam kul 5 lebih baru bersalin.. terlepas solat asar.. lagipun kita dalam keadaan darurat macam tu ada ustazah kata bole solat jamak.

alhamdulillah, sempat solat subuh walaupun time Tu sakit contraction sangat2, tpi X sempat solat zuhur sbb time Tu contraction dh rasa mcm nk teran baby and time Tu pun dh gelabah sbb menahan teran Tu SubhanaAllah, Minta diampunkan dosa Tu Ya Allah, Lepas abis bersalin je mmg niat nk qada zuhur Tu and rasa bersalah Tu hanya Allah je tau mcm mne, nauzubillah

Sy haritu dekat PAC solat sambil contraction punya lah lama. Kesian orang yg menunggu.. bilik solat pon alahaii muat 2 orang je disekalikan dengan ruang makan ibu2 yg tengah tunggu nak bersalin. Tempat solat bg la yg besor n selesa sikit adoii kerajaan2.. Sedehhh

9mo ago

Ni macam dekat hosp sg buloh je hehe

Enth lh.. Sya stiap kli msuk ward mesti tgk seorg pun xsolat.. Kita msih mampu berjlan. Bahkan klau sakit terbaring pun ad kaedah solat dia. Ingt kita bakal melahirkan zuriat yg melibatkan nyawa.

9mo ago

betul.. time solat mesti muka samaa je nampak😅yang lain entahlah..

Betul walaupun da turun darah nk mlahirkn masih wajib solat kdg dekat wad muka samaje yg solat pastu blh kira brp org tudung pun on off huhuhu

nak bersalin zikir macam2 minta Allah tolong tp kita lupa kewajiwap solat masih tak gugur walau kena solat baring je

Terima kasih sebab masih ada yang mengingatkan kita semua..goodjob ibu ibu!moga Allah ampunkan dosa dosa kita semua!