Pandangan orang tentang czer @ susah bersalin.

Kenape ye.. kebanyakan orang sekeliling sy ni yang bersalin normal, boleh keluarkan perkataan 'banyak dosa' pada orang yg bersalin czer @ susah bersalin? Bangga sangat ke bersalin normal? Rezeki masing2 kan?

17 Balas

yup sis rezeki masing²...mybe mereka yang brsalin normal tu trlmpau bangga diri ...ikut pada ibu , czer atau normal sama2 lahirkan cahaya mata..sama sahaja...doc bukan suka² nk czer perut kita...dia pikirkan anak.dalam kandungan..dan kondisi ibu...masing2 ada nyawa , jadi sis ...jgn terlampau dengar sngt mulut org yg brsalin normal mereka tak tahu azab czer sama saja azab normal..cuma mereka dibawah , czer dibelah di atas ... perit czer boleh dirasai makan tahun..sis jgn dgr sngt org ckp...rezeki allah dh rancang...diluar sana masih ad lagi ibu yang menanti cahaya mata ...

Bagi sy, sama je. Nama pun bersalin, tak kisah normal atau czer. Rezeki masing2 kan takleh nak samakan. Klu nak bersalinkan normal kena jaga bdn semasa mengandung, takde complications apa2. Sorg ibu bersalin czer sbb ada complication pd ibu dan baby. Selama sy keluar masuk dlm wad bersalin d HSA ramai ibu2 yg teringin nk bersalin normal tp doctor suggest utk czer juga sbb baby tak lalu atau bila dpaksa baby akn lemas dlm perut dll. Abaikan mulut org yg mengatakan begitu. Sebaik baik kita merancang, Allah perancang yg terbaik.

pandangan saya bersalin czer ni sgat sakit dripda bersalin normal,sa sgat pandang tinggi yg bersalin czer sbb aduh jauh lebih sengsara dri yg bersalin normal,sbb klu bole smua ibu hamil mau bersalin normal tapi kerna ada mslah kesihatan dan nasihat doktor maka terpksa bersalin czer. pndgn org rndh klu bsalin czer ni xtau la dorg hnya hidup dlm dunia mereka sndiri tu. jgn peduli kata mereka.yg penting kita tau sdiri sdh berjuang sehabis baik utk bawa anak kita d dunia dgn sihat dan selamat.. itu la pengorbanan ibu/wanita.

sy sblm ni 3 kli bersalin normal n bln 9 hri tu brsalin czer bby ke 4..klau ikut hati nk brsalin normal sbb masa g pac bukaan dh 3cm pun..tp sbb bby besar lbih 4kg sy pilih czer demi keselamatan n nyawa ank sy..tp serious la nk jaga luka czer ni x mudah mcm normal..sy dh msuk 3 mggu pantang ni pun dkt tpt czer tu kdg2 luka kdg2 rasa ngilu..ad masa rsa sakit..sy pulak jnis x duduk diam..klau diberi pilihan akn dtg sy mmg x sggup nk czer..nk mnanggung lukanya mkn thn..

Biasa la tu sis.. Nak2 lagi ngn kawan aduhai.. Bru2 ni ada pos suami blh tman dlm lbr eh dia trus ckp klau normal blh la tmn😂 mcm perli kita plk sbb dia bersalin smua normal kita ni bersalin first czer.. Lagi satu kawan pnh ckp org czer ni susu xde Hahaha Last2 dia yg normal tu yg xde susu kita czer elok je nyusu kan anak smpai 1 tahun 5 bulan.. Tula org ckp rezeki org smua xsama.. Jdi jgn banding2kan yg pnting kita smua adalah seorang IBU❤️

Adoi, macam2 la org pun.🤦🏻‍♀️boleh plk dia decide pahala dosa kita. Senang2 nak cop cakap dia la banyak dosa dia la banyak pahala, kena igt kita manusia ja, nampak ke kita pahala dosa. Dah kalau condition tak mengizinkan czer je la. Usah la dengar sgt org yg duk cakap mcm tu. Buat nyakitkan hati jee....

Normal.Masing2 boleh melahirkan secara normal atau pembedahan.Tiada istilah begitu.Ada yg bersalin normal da 4anak.Anak kelima czer.Ikut saranan doktor kebaikkan ibu Dan anak.Hiraukan.Think postif.Kita czer lebih byk pantang dari yg bersalin normal.Kita tiada pilihan.Jgn byk minum air berais Dan jangan angkat berat

sape kate czer susah bersalin..sy senang je...20 minit sume setel....xsakit pon..cuma pas operate kene jaga pntang..tkut luka jahit tu bernanah atau terbuka blik...tu je. ..skang lpas 4 bln sy dah sehat dah...alhamdulillah...lg satu bersalin czer bentuk ank yg keluar cantik..kapalanye bulat je...x kemek...hihi

Kolot sangat orang cmtu. Czer ni terjadi sebab complication pada bayi atau diri kita. Bukan sebab dosa ke apa. Kalau nak cerita pasal banyak dosa, semua orang pendosa. Takde sorang pon yang takde dosa dalam dunia ni. Bersalin normal ke czer ke tak penting, yang penting anak kita selamat keluar.

Mentaliti orang kolot mmg macam tu. Acah terpaling bagus sbb lahirkan anak secara normal, terpaling ibu yg berkorban nyawa lah konon. Tu kalau Allah kasi jelas terpampang dosa-dosa dia kat orang ramai mungkin baru nk sedar diri tk elok lepas mulut cakap mcm tu.