Susu badan kering

Kenapa yer susu bdn boleh kering?? Sdgkan selalu je bgi anak isap..tpi sikit je kluar .saya mmg campur dgn susu formula..ade tip utk tambah susu bdn??

11 Balas

Dulu masa baby masuk 2months susu saya almost nak kering yerr taktau puncanya kat mana. Then saya topup formula masa tu baby ok lah mix then baby dh xnk formula tu nak susu badan jugak then saya ikhtiar ambik lactation jelly so far susu badan meriah balik ikut demand baby. Kadang ada je saya stop makan lactation jelly tu tapi susu still ada . Cuma saya perasan kalau saya x jaga timing makan susu saya sikit je . So elakkan berlapar ya mama. Masa tu sbb berat saya naik so saya stress then tanak makan sangat pastu perasan susu lambat nak toppup. Now saya lapar je saya makan. Every 3hours baby menyusu. Jangan stress2 okay enjoy the journey insyallah allah permudahkan. Teknik latching pun semua kena betul so baby bf dngn baik susu pun dapat signal tu.

8mo ago

Betul tu mama kita makan saja lah time anak still breastfeeding ni 😂 . Walaupun turun 1kg tu makan masa berbulan jugak tapi takpelah 😂

Kalau awak ada kenal tukang urut, cuba tanya dia pandai tak urut susu. Sbb sy awal2 dulu pun cmtu then tukang urut dia urut breast alhamdulillah lepas tu MasyaAllah byk rezeki baby.. Urutan dia tu mcm buka pori2/urat susu yg tersumbat.. Wallahualam la keberkesanan tu mungkin berbeza atas orang.. So boleh try ikhtiar

Kalau saya nk susu banyak. Makan roti jagnung . Minum air suam makan sayur bayam. Minum susu HL perisa ori. Confirm bengakak susu. Sekrng ni saya mkn jamu alif syukri tu pun okay gak nak sekrng dah 1thn 5 bulan

8mo ago

boleh Cuba nnti..tq yer

Kalau asyik stress boleh jadi punca susu kurang. Amalkan pemakanan sihat, minum banyak air kosong. Cuba follow tt nadmasrom/ nyusoo belajar cara menyusu yang betul. Sana byk info

kerapkan bf anak ...too je tips yang paling berkesan saya rasa ...selain tu mngkin boleh cari milkbooster awak sendiri ,dan kurangkan stresss jika awak stress

kena slalu cium+bau anak utk ransangkan hormon oksitosin.. dan jgn stress

sis minum horlick.InsyaAllah confirm mencurah2 air susu

8mo ago

saya cuba minum..tq sis

selalu hisap tu berapa kerap? cuba share.

8mo ago

inn shaa allah, awak boleh buat dear. pastikan husband awak support journey penyusuan awak juga okay❤️🫰

Jangan stress. Banyakkan mkn maknn yg berkhasiat

penyebab dia berkait "campur dgn fm" tu