makan ubat iberet jadi muntah selepas setengah jam

Kenapa yea saya makan ubat iberet lepastu setengah jam muntah balik . Sebab saya punya hb rendah

9 Balas

pastikan mkn dlu sblom ambik ubat, 2jam after mkn boleh ambik ubat. sy dulu muntah mcm awak jgk. skrng sy minum ubat tu dgn air mix berries lotus tu n mkn buah kiwi lepas ambik ubat. so far mmg xmuntah dah.. buah². yg tinggi vit c boleh ambik skali dgn ubat, xperlu tnggu 2jam. kiwi jer yg okay, dh try buah² lain mmg akn muntah balik.

Sis try jgk mkn wlupun muntah. Dulu sy mkn iron pun asyik muntah je. Sy paksa jgk mkn. Lama2 badan dah boleh terima

Baca la buku pink tu sis . Ada jawapan untuk sis yg HB LOW tu 😇😇😇

Try consume sblm tdo sis.. xpn sulam dgn air masam..

5y ago

Da try jugak . Minum dengan jus pun da . Tapi still xleyh . Da makan ubat tu dalam setengah jam dye muntah .

Nanti request kat nurse mnta tukarkan ubat

5y ago

Da tukar . Dlu masa first iron tablet . Now iberet pun still same sia

Lepas makan terus tidur? 🤔

Mkn sebelum tidur

Hb sy pun low. Penah mkn yg iron dan 4 sekawan yg dari klinik,mmg xda kesan. Lepas tu ,makan iberet,mmg teruk sgt mual n sembelit. Hb maseh low. So tukar,zinkcofer. Zinkcofer lagi teruk. Hb mkn turun. Skrg ambik new obimin. Takda dh mual. Hb pun normal dh.

Sme lh....bkn stakat muntah p pening xleh bgun smp .......