Ubat iberet

Sebelum makan ubat iberet kena pastikan perut kosong kan or at least ambik ubat tu 2 jam selepas makan. So selepas telan ubat tu still kena tunggu 2 jam dulu jugak ke utk makan apa2? Sebab saya lepas dah makan ubat tu after an hour dah rasa perut x kena so saya kena makan utk elak muntah. Okay ke?

1 Balas

ok je. rules mkn ubt ni 30min before meal or 2hr after meal. so if lps bngun tidur u terus ambil ubt ni, after 30min u can eat already. this is what my doctor informed

7mo ago

ya dulu pun sy dgr mcmni. tapi bila 2nd pregnancy ni dktr sndri bgtau xperlu tgu 2hr before meal.