Pemakanan

Kenapa rasa mcm mkn sikit tapi perut cepat penuh mcm org mkn byk sgt ye? Truss rasa full sgt perut sampai ke ulu hati. Normal ke utk 1st trimester ni? Tolonggg ?

15 Balas

Saya begitu juga masa 1st trem. Bole katakan setiap hari perut kembung, selalu pedih ulu hati.. dan pening juga. Memang letih, lesu dan sangat tak selesa. Pergi klinik doktor bagi ubat acid dan angin. Ibu mengandung memang gas dalam perut banyak. Jadi kene jaga makan, tak bole makan mee, spaghetti kata doktor, pulut, sume makanan berasid Makan kene jaga.

saye pon sme smpai laaa 2nd trimester saye rse mcm tu..hihihi..saye ponn kdg pelik mcm mne laa org ngndung mkn byk2 dn katanya mkn tuk 2 org..huhuhu saye x bole mkn byk rse perut kembung nk meletop oi hahahaha..tpi mkn jgn skali je byk2..mkn kerap x pe jgn sekali je mkn byk nnty bayi besar dlm perut

Normal sis .. sy prgnt dulu pun mcm tu smpai berat asyik turun je tp bila masuk 2nd trmster, nafsu mkn dh xleh thn dh 😅 trus everymonths berat naik sikit2

Aah jgn mkn bebyk sis.. makan sikit tp kerap.. sbb nanti perut sebu n masuk angin lg tk selesa.. sbb tu jgk 1st trimester rmai tk boleh berpuasa..

4y ago

Yes mmg cmtu yank.. pedih ulu hati tu mmg kerap so jgn makan pedas bfore tido taw.. gapkn at least 2jam mkn bfore tido sbb nanti angin naik keats tu cpt kena ulu hati..

1st trimester pun sy rasa bloated mcm ni. Lepas tu ok dah. Now third trimester dtg lg kalau perut terlalu full.

Saya pun cmtu..makan lebih sket nanti dia mai rasa nk penoh Sebb full sgt..pdahl makan portion cm sblm2 ni je

normal sis.. sy hr tu rajin kene pedih ulu hati.. bkn xmkn, lps mkn pn jd.. xtau nk bt cane dh..

M b perut kembung jugak tu sis sbb tu cepat rasa sebu & penat sesgt

Sama lah sis cpt kenyang tpi cpt lapar jgk hihi

Sama la.. Sya pun rasa mcm tu...

4y ago

Aah folid acid mmg xpernah tinggal . Susu hamil pon kdg minum sekali sehari