Bolehkah anda memahami keperluan bayi berdasarkan tangisan?
Voice your Opinion
Ya, mestilah!
Tidak, ia kedengaran sama saja

29960 respon

80 Balas

Alhamdulillah, masih dlm proses belajar sbb ank pertama. Setakat ni bila dh nk msk 2 bln tangisan baby ada pbezaan utk beritahu keperluannya. Contoh baby saya kalau nk menyusu, baby akn sebut iiittt. Nk tukar pampers, baby sebut giiii. Nak tidur, baby sebut ihh ihh. Selain tu, body languagepun kita blh fhm baby nk apa sbnrnya.

sy byk bljr sendiri dr internet.. tangisan baby lain2.. kalau bunyi mcm ney ney.. dia nk nenen/lapar. bunyi uwekkk uwekk/uwaa uwaa.. dia nk tdo. bunyi eh ehh /hekk hekk, dia x slesa. sama ada pampers penuh, berak, atau kepanasan/kesejukan. ni yg sy tahu la. tp baby sy, smua perkara mesti diakhiri dengan nenen jgk 😅

Dlu sblum ada ank trpikiaq jugak laaa.. mcm mana nk tau bby tu qeyau sebb lapaq ka sebab sakit.. sbb bby kn xley ckp.. tpi bila dah ad ank.. automatik dpt rsa.. bby tu qeyau sbb lpaq ka saked

kdg2 faham.. kdg2 tak faham. contoh situasi. dah kenyang minum susu ttp nangis. check pampers. ok baby xselesa pampers penuh. tukar pampers confirm dia senyap.

Setiap tangisan baby berbeza lapar tandanya lain...begitu juga kalau mengantuk untuk tidur..berbeza..itu bg baby saya nye sign bile dia nk tido..lapa...mngkn stiap bby berbeza 😉✌

1st baby. 12 hari. either pampers penuh, lapar, tak selesa sebab cuaca (biasanya panas). semua belum mahir LG. perut kembung, sakit, tak tau :(

main teka2 jek. Susu? kembung? x selesa? sakit?

2y ago

samalh

ikut kata hati je.angkt tgk kalau mulut die tercari² susu nak susu la.then cek pampers so x selesa.so far Alhamdulillah

kdang2 confius sbb sma je bunyi dia nangis..tp blh agak sndri ikut naluri

1st bby msih blm mahir lg huhu