Kena seluk?

Kena seluk tu mcm mana sebenar nya? Sy bayang kan DR masuk kan seluruh tgn dia sampai pergelangan tangan utk rasa bukaan. Betul ke sampai paras tu dia masuk kan tangan? Tangan atau alat?

34 Balas

Saya dah rasa kena seluk sebab tahun lepas bersalin. Persoalannya, saya pun tak tau macam mana kena seluk tu. Sebab kitakan baring sambil angkat kaki untuk check bukaan (posisi kaki macam orang bersalin tu), lepas tu doktor check. Kita cuma rasa je, mana nampak. Sebab tu tak tau, kena seluk tu macam mana. Tapi time saya, ada guna alat macam muncung itik tu.

Bukan semua tgn 2 jari je yg masuk sampai dalam😅 Klu semua jari masuk nk buat apa😂. Hanya dengan 2 jari je boleh tahu jln buka berapa cm. if dr boleh tlg dr akn strech sikit bg cpt jln buka. Xada laaa seram sgt. Tpi pengalaman sy dr laki lembut dri dr perempuan bila VE tu. Xthu sbb ap 😅

hahaaaha...tu lau uri lekat ke or ad masalah dalaman maybe kene seluk cmtu...lau nk bersalin gune jari je sis...relax2 ye..sy pun suspen jugak td...kdang2 lau uri hancur bru doc seluk pkai tngan..tkot ad sisa uri..pastu cek pkai alat..insya allah...harap semua ibu2 n bby selamat n dipermudahon urusan bsalin

tak..hanya dua jari jer doktor masuk kan. klo dpat dktor prmpuan ok lah jari ye kecik. kalo doktor laki sakit lah sikit sbb jari yer besar. yg rase senak tu bila doktor buka bukaan jari dia dalam tu nak cek dah buka berapa cm. kalau lekat uri mcm sy dlu, baru lah doktor seluk dalam sampai ke paras tangan ye..

4y ago

sakit ke ? 😭😭

seram pula klu terbayangkan Dr seluk sampai ke pergelangan tangan😂😂Sya perna kena seluk msa turun tanda coklat hari tu,doc masukkan jari dgn muncung itik itu..bukaan 1.50cm jer..smpai skrg belum ada tanda2 bersalin.

Hahahaha thank u utk post ini sis.. My due is February next year.. Imagination kita sama.. Ingat kan Doktor akan masukan tangan dlm tu.. Hahahaha thank u juga pada yg kongsi pengalaman.. Kurang sikit takut

Hahahahaa.. dulu2 pun Saya fikir mcm tu.. Sakitlah jugA.. bkn sorang dua YG seluk... Dr India lelaki doc cina lelaki n doc ppuan India.. Poor progress... Doc Bantu buka jln.. Akhirnya emergency czer...

Guna jari je. X sakit. Kna relax, supaya otot relax. Klo kita takut, otot situ mengeras, tu yg kita bley terkjut, rsa ngilu. Seluk msa check pembukaan x sakit, rse sakit contraction lg kuat.

🤣🤣🤣🤣 tinggi sgt imaginasi awk. jari doctor saja yg masuk utk cek bukaan.. kena relaks otot masa doc nak cek, jgn buat keras duk tak relakan pulak. tu punca sakit.

Seluk 2 jari shj . Klu sampai pergelangan tangan baik balik je 😂 seram weh . Guna 2 jari pon ad masa pedih berdenyut inikan pulak klu seluk satu tangan tu sampai pergelangan 🤭

2y ago

sy ada tgk video doktor tu seluk masukkan tgn utk keluarkan uri. serammm