Spotting ke bukan

Kawan2. Saya musykil la dgn badan sndiri. Saya first time tau jumpa opk peak and mmg had sex sekerap mungkin la around that day. Lpstu masa dpo 8 and 9, saya spotting. And saya excited gilaa sbb tak pernah. Saya kalau sbelum ni nk period, terus period. Takde kluar malu2 camtu and brownish. And 2 hari je. Mmg sikit gila. Pastu kan. Saya ni irregular period so saya cam malas la nak cek upt dulu sbb org kata irregular period ni cek seminggu or 2 minggu lewat dari expected period kan. Then pagi subuh tadi kitorg main. Saya pun mandi wajib pastuuuuu terus period. Adakah sbnrnya tu keguguran? Or baby tak jadi? Sbb org kata jgn bersama dulu kan takut terganas etc. Based on pengalaman korg, kenapa saya spotting a week prior to my period?

11 Balas

Try upt.. saya pernah gugur and upt pun masi positive lepas gugur. Lepas 2-3w baru start pudar and negative. And kalau gugur tu biasanya sblum gugur tu akan ade contraction teruk smpai blh pitam and berguling atas lantai sbab sakit giler2 perut tu, thn akan kluar bloodclot ketul2 dlu baru bleeding. Sbab saya ada sengugut pastu prnah gugur. Sakit keguguran lagi sakit dari sengugut yg kite rasa.

Dr ada ckp bersama selang 4 hari..tuk kuat kan sel sperm suami,sprem suami ni buli brtahan dlm rahim smpai 5 hari.Klu bersama selang 2 hari, itu y sush nak jadi..klu jadi pun tak kuat, ipar sya dah try tips ni Alhamdulillah dah lekat kuat. Sya bru nak try tips ni..

Cuba sis tgk lagi 2-3 hari klu tak keluar darah fresh tu maksudnya spotting.. sbb sy spotting 4hari koko cair sikit2 gitu ingat nak period sbb mmg tarikh period rupanya spotting awal pregnant.. klu keluar darah fresh maksudnya period lah tu..

11mo ago

Awak ada bersama dengan suami tak masa spotting tu? Contoh spotting tengahari then bersama waktu malam

buat upt dlu. sy dlu irregular period dan taktahu prgnnt 5 weeks. sy bersama dgn suami . the next day sy buat upt bru tahu prgnnt. tapi tu lah.. time bersama tu ganas ganas tktahu baby ada. so selepas 3 hari buat upt, spotting + gugur

11mo ago

Terpulang la nak buat gaya mcm mana pun asalkan halal. Slow2 bosan jugak yedok? 🤣 doc ckp sex ketika awal kehamilan mmg akan ada effect sbb masa awal kehamilan penempelan belum kukuh.

mcm pengalaman sy sndiri..lagi 3hari nak period pastu bersama dgn suami Lepas bersama nak Mandi wajib Tu Ada darah keluar..so Tu darah period sy...so benda ni atas hormone bdn sndiri...

Lepas bersama pada waktu subur tu, elakkan untuk bersama lagi sebab nanti akan mengganggu proses penempelan dan terjadinya period sebab proses penempelan terganggu

Check UPT dulu baru boleh cari solusinya. Kalau gugur UPT akan kekal positive dalam 4-6 minggu ikut saiz kandungan.

11mo ago

Klau dh bersama waktu subur, elakkan bersama lg dlm 4 5 hari supaya x mengganggu proses penempelan...

better sis cek upt test dlu. klu double line better stop bersama dlu, utk kepastian blh ja pegi klinik scan

Hormon tengah tak stabil sis. Saya dulu selalu juga kena gitu 😊

hri nie ke awak ptut period?

11mo ago

kalau ikut flo lagi 2 hari. saya tak tau la sbb saya ni cycle 34-40