Minum ais

Kawan kawan, memang orang ngandung kene elak minum air batu ke? Saya sepanjang hamil ni memang selalu minum ais. ?? Sebab tekak nak bende sejuk je. Tolong saya plsss

91 Balas

Kalau ikut doc , dorang cakap tak de kaitan pun . Tapi kalau ikut orang tua , dorang cakap tak elok takut nanti baby keluar pernafasan tak okay ke semput ke . Masa saya mengandung saya minum juga sebab fikir dalam pantang nanti lama tak boleh minum . Tapi sebab saya study kan , makan kat luar kalau tak minum air sejuk tak syok lah . Ni bila dah habis study , anak pun dah 6 bulan , tak minum ais pun . Orang cakap dah bersalin pun kena control sebab baby menyusu badan , takut jadi batuk ke apa ke

Mungkin dorg maksud kan ais batu yg d process dari kilang.. Tp kalau ais batu yg kita buat sendiri.. Atau air yg disejukan dari rumah xde masalah.. Sbb air rumah pasti nya air yg dah masak or air filter.. Kalau beli air luar ni kadang2 air paip ja dorg letak.. Sy memang x minum air xsejuk.. Xlalu.. 😅😅 tekak nak yg sejuk2 je..

Terima kasih semua. Saya macam konpius je. Kalau mak saya, dia kata takyah pantang kecuali bende yang memudaratkan. Yang selalu tegur saya, rakan sekerja. Selalu ingatkan saya jangan minum ais banyak sangat. Takut baby besar. Lagi satukan kawan kawan, ade kaitan ke ais dengan kaki bengkak?

Kwn sya..lepas bersalin anak dia slalu selesma dan sakit..smpi kena sedut kahak..sb paru2 berkahak..bla doc cek..rupanya ibu dia slalu mkan ais krim/ yg sejuk2 time preg..doc ckp baby dia slalu selesma ni sb efek dr dlm perut lg.dr gaya pemakanan si ibu...bkn nak takutkan.just nak ingatkan.sharing is caring😊

5y ago

Ms preggy sy kuat minum ais. Xsejuk mmg xleh telan. Alhamdulillah baby sy setakat ni xpenah batuk xpenah selsema.

Ais atau air sejuk kalau masuk dlm perut kita akn jdi suhu biasa tkda kena mgena effect pada bayi sis , mitos smua tu . Melainkan air manis ygtu boleh buat baby besar . Tpi seeloknya ais yg kita buat sndirila , kalau yg ice cube beli tu mgkin tk elok

Sy minum je sbb spnjg preggy mmg tkleh tkde ais. Dr awal preggy smpai dkt nk branak ni. Tkleh miss. Kalau miss jdi mcm tak ilg dahage. So far alhamdulillah okey. Tkde ape2 mslh. Bby okey air ketuban okey. Skg tggu mse nk branak je 😅

My mom x bagi minum ais sgt masa awal2 preggy..hehe.... Biasa la kan org2 tua ada bnyak pntang larang.. Tp sy ikut jugak cakap my mom wlpun sekali skala terbabas gak minum air sejuk..tapi jgn bnyak sgt la..

Boleh.. Tp jgn selalu yer.. Cuba selang seli sikit.. Cth dlm 1 minggu ambil 2 atau 3 kali jer.. Biasalah pregnant ni, kta kdg2 jiwa tu mcm2 nk di mkn.. Sy minum jg sis.. Tp x hari2.. Kawal sdri emosi..

Mitos je tu..sy mse mgndug dlu balun je air msk sjuk😅bby kuar 2.28kg..cuma mnuman yg mnis buat bby bsr cnth milo..bolh buat bby bsr penh trjd pd kwn sy ske mkn milo mse mgndug dkt 4kg bby ny

Air sejuk adalah 0 kalori. So dont worry. Cumenyee minum jgn gigit aisnya lak😂😂 itu dh bawak tanda2 anemia suke gigit ais. Aiskrim boleh tp jgn slalu tkt kg kencing manis lak😁