Katil bayi, adakah ianya satu 'trend' , keperluan ataupun tidak?
Voice your Opinion
Trend
Keperluan
Tidak perlu

13844 respon

60 Balas

Dr ada kata bayi perlukan katil sendiri, banyak risiko boleh jadi kalau kita tidur sekali dengan bayi. Saya jenis lasak, so saya beli katil bayi untuk keselamatan dia and memang nak ajar tidur asing. Bayi tak kuar lagi tapi harapnya bayi boleh tidur dalam katil sendiri nanti. Memang macam leceh bila fikir nanti nak menyusu kena bangun ambil bayi kat katil dia. Tapi bila fikir kan keselamatan, moga tu yg terbaik la.

Ikut la cara masing2. Sy jenis taknak anak biasa tido dgn sy. So, kena ajar dr bayi la tido asing. Mula2 asing tempat tdo, sesuai usia, asing bilik. Xde la nk tggu dah bsr br nak asing bilik. Hbgn suami isteri kena jaga juga. Ank2 skrg dh advance, lewat sikit atur pisah tmpt tdo, kang memalam sekodeng apa mak ayah buat. Pastu g praktis dgn kengkawan. Melentur buluh biarlah dr rebungnya.

keperluan jika ada anak kecik n baby. Lebih selamat baby berada di katil dia. walaupun kebanyakkannya budak2 sekarang tak nak duduk tapi kita sebagai ibu bapa boleh je ajar dari lahir lagi. Pasti anak2 kite boleh. Sy anak first xajar yg kedua nie nak kena ajar untuk keselamatan dia. Sebab anak first baru 2 tahun lebih risau juga keselamatan mereka berdua tapi terpulang kepada ibu bapa masing2.

anak 1org mmg tak terguna pun masa ada babycot ni sbb anak tidur sama2 parents . tp kalau anak dah 2 orang . jarak pula dekat . yg sulung tengah lasak sangat lompat sana sini time nak tidur . mmg perlu sgt babycot untuk letak adik dia masa tido. takut2 tepijaknya adik dia atau terhimpit masa tido .

Baby mmg perlukn katil sendiri. Anak sy. Umur 1 hingga 2 bulan mmg tdo dgn sy. 3 bulan hingga lah skrg. (9 month +) tdo di katil nya sendiri. Katil nya di sebelah katil kami, mama papa dia. So its ok. Kita nk didik anak utk tdo sendiri.

Bagi saya keperluan untuk elakkan tertindih, terjatuh. Lebih selamat, banyak ruang untuk dia dan boleh jadikan sebagai latihan untuk bayi tidur di katil sendiri. Sy letak katil bayi betul2 sebelah katil sy n husb, sng nak tengok.

mula2 ingat tak nak beli.. tapi bila dengar cerita anak jiran baby meninggal kena hempap ayahnya waktu tidur terusss ghisauu n beli.. takpa la yg penting usaha untuk kebaikan anak.. beli yg mobile mudah dibawa ke mana2 n simpan bila dah tak pakai

Suami katay penting. Sebb kadg ibu2 x sedar krn keletihan dia tertindih c anak kecik ktk tidur. Ada bbrp kes kematian sbbkn mcm ni. Tp xakan nak salahkan ibu yg mjg. So better separate. Dan pilih baik2 katil c kecik.. Safety 1st

terpulang kepada semua , bagi sy Tak perlu kot , jimat Dan senang nak menyusukan Tak perlu bangun utk ambil anak kat katil dye , kalau yg rumah sndiri boleh full kan brg2 baby tapi utk sy rumah sewa Tak perlu lah semua ..

Macam saya letakkan katil baby betul2 sebelah saya tanpa ada penghadang katil baby, ibarat macam sambungkan katil dia dengan saya. So, berguna sangat supaya dia ada ruang sendiri tanpa terkena himpit