7minggu1hari

Kandungan yg ke berapa akan nampak perut membesar. Risau jugak. Hari tu ms 4minggu scan doktor ckp tk nampak apa2. Dan sy nk tgu sampai 8minggu br nk scan lg. Sb sy tkde alahan apa2. Cuma semput dan cpt penat. Ni anak sulung otak slalu fikir mcm2.

6 Balas

4w mmg x nmpk ape pon sbb bru nak jadi. mmg kne tgu 8w utk scan. next time sblm pegi scan mommy boleh call klinik dlu tye berapa weeks boleh scan. bile scan awal, mcm ni la jadi nye, mommy jadi risau. mengandung ke x ke bby membesar ke x. faham mommies semua excited nak scan bby. nak² lgi 1st mom. sye pon sameee. x sabar nak tgok baby. tpi sye jenis yg akan call klinik berhampiran dlu. tye bpe weeks boleh scan, kena buat appointment dlu ke. jadi bile call selalu front desk akan bagitau, nnti dtg scan masa 8w ke atas. dorg siap ckp lagi kalau below than that, buat rugi dtg sbb x nmpk ape. psl alahan tu mcm sye 4w mmg xde alahan lagi. cuma cpt penat je. start 7w baru ade alahan teruk smpai 14w. ade jugak org yg xde alahan langsung sampai bersalin.

Perut membesar ikut ketinggian dan berat badan si ibu. First pregnancy mostly 5 bulan baru nampak perut. 4 minggu masih terlalu awal untuk tengok perkembangan janin sebab kecil sangat, better scan 9 minggu keatas boleh terus nampak janin dalam kantung. Kalau rezeki heartbeat pun boleh dengar. Alahan setiap orang berbeza, macam saya dari awal pregnancy sampai sekarang trimester tiga langsung takda alahan. Yang penting sekarang dah tahu pregnant kena makan acid folic dan minum susu untuk jaga kandungan. Tahniah sis enjoy your pregnancy journey. ✨

Stiap org lain2 sis..x sama..doktor ckp kebiasaan ank first mmg lambat sikit nk nmpak baby bump..sy 5bulan lebih bru nmpak sikit🥰jgn rsau yee..slagi kita p check up doktor kata baby okay..maknanya okay🥰4mggu masih awl lgi tuk scan..tggu 8mggu dan keatas scan lgi In Sha Allah dh nmpak🤗jgn trlalu rsau ye..take care mommy to be!

sy scan 7 week pon x nampak apa2 lgi , kantung pon x nampak lgi . Ikut org kot , kdang cepat kdang lmbat

Boleh study tntg tumbesaran janin.. Klu nk nmpk ketara masuk 3rd trimester.

Sy 7 bulan baru nmpk perut sis 🤣