Kaki betis selalu kejang.

Kandungan saya da masuk 4 bulan, kali ni selalu mengalami kekejangan betis.. Ia nya kerap juga.. Ada tak cara caranya untuk kurangkan sakit tu.

8 Balas

Minum air banyak, minum susu. Mmg pregnant ni selalu kejang kaki. Bila kejang tu, letak kaki kat dinding, buat mcm tolak dinding. Pastu byk kan istighfar, tarik nafas hembus ikut mulut and jgn panik. Tahan sikit, insha Allah kejap je kejangnya. Sye pun selalu kejang. Menggeliat time tidur, terus kejang. Terjaga menjerit terus

Kadang2 kaki kejang disebabkan suhu trlalu sejuk. Boleh pakai compressed sock atas stokin biasa, tinggikan kaki, kalau sempat, sapukan minyak panas pada betis.

Pakai stoking khas yg ketat dari hujung kaki sampai betis, boleh beli dekat farmasi. Saya masa preggy dulu selalu kena sampai menangis tak boleh tahan.

Saya perna alami ketika saya mengandung 6bulan Sis minum susu enfamom

Banyakkan minum susu Masa tidur letak bantal dekat kaki bg tinggi

Sebelum tido, sapu minyak angin kt kaki, pastu pakai stokin.

Minum susu, atau sumber kalsium yg lain

Makan calcium or minum susu hari2