Just luahan n sharing

Kami mencari carseat sesuai utk anak (3m dah). Kami ada bajet sendiri, means tak lah nak beli sampai RM800 dan lebih ke atas. Lama juga mencari akhirnya jumpa juga dlm bajet kami n berkualiti. Itupun puas jugak la mencari? kalau bajet tu laaaagi besar laaagi senang nk dpt kan. Terfikir juga, mcm mana lah org yg ada beberapa anak lbh2 yg kecil, then kena mencari carseat yg bagus dan x berapa mahal. Kesiannya mereka? mesti berkira2 nk beli atau tidak, disamping duit lg diperlukan utk benda wajib yg lain. Mgkin bg kita rm200 biasa sje, tp bg org len rm200 mgkin duit mkn seminggu. kdg2 nmpk org kecam mereka, ckp x syg anak lah, dah taw xmampu nk beli carseat jgn ada anak lah. Tak baik taw. Mereka x bodoh sesaje xsyg anak. Tp kdg2 ada keperluan lebih penting seperti susu bayi ke, pampers ke, blnja mkn minum ke. Bila dh beli carseat yg murah, tu pun dikecam juga kenapa beli murah nt x bagus blablabla. I told you, mahal x semestinya bagus ya. Dan murah xsemestinya cikai. Saje terfikir, kdg2 geram org yg suka kecam mereka yg kurang berkemampuan.

1 Balas

Betul tu. Kadang tu sampai ada yg cakap, jangan beranak ramai kalau tak mampu. Walhal kita tak tahu pun apa masalah sebenar family tu yg jadi punca kepada masalah kewangan yg dihadapi

4y ago

Kan. Mmg biasa sgt nampak org kecam mcm tu. Mungkin salah mereka tak fmly planning atau kurang pendedahan, tp kita ni manusia juga tak patut cakap mcm tu.