musykil

Kalau tgh solat tetiba air ktuban pcah,atw bocor..perlu brhnti solat ke..atau mcm mne ye

5 Balas

Dlm hukum feqah,darah @ air ketuban yg kluar akibat nk bsalin pun masih kna solat. Dh baby kluar bru kena mandi wiladah seandainya blum kluar nifas. Pkara yg halal boleh dlakukan. Tp jika trus kluar nifas,maka takluk kpd pkara yg batal ktika haid. Andai hari 2 baru nifas,mandi tsebut xsah tp pkara yg halal dlalukan dn tlah dlakukn xjatuh pd dosa.

Darah yg kluar bukan sbb nk branak sms mgandung yg dsebut dgn istilah spotting dikira sbg darah haid. Maka aap pkara yg haram masa haid juga haram pd waktu darah itu keluar. Manakala darah yg kluar dgn sakit nk branak xdkra haid. Kwajibn2 masa suci masih takluk. Kna ikut cara solat org istihadah.

5y ago

Tp dia kata air ketuban

Slagi baby xkluar wajib solat..air ketuban bukan najis..

Haah kan. Hrp ada puan2 yg arif blh jwb.

5y ago

Tetiba trpkir jugk kan.heheh

Rsanya air ketuban bkn najis kn..

5y ago

X pasti pula, x brani nk jatuh hukum