kena halau ke tak kalau g hosp cuma perut mengeras??

Kalau perut asik mengeras dan sakit mcm senggugut, setiap 15 minit (on off),tapi tiada tanda2 nak bersalin, PERLU atau TIDAK utk sy ke hosp? Mcm takut kena halau je, sia2 pegi hosp. Help me ;(

9 Balas

Saya pon kena mcm ne tanda xde just contraction, tapi mde tu bru 35w, betul doc check pkai ctg contraction dah 3in10 cuma yg bgus jalan blm, 15mnt skali saya kne makan ubat stop contraction, sbb doc kata blh selamat lagi dari berlaku kelahiran pramatang, dan masa tu doc siap2 cucuk dexa matang paru2 baby, better pg hospital doc akn check jalan, ade org nak bersalin xde tanda tapi jalan dah bkk bnyk

X kena halau kot. Kena admit ward utk observation ada lh, klu xde mslh esknya dh le kuar. Prnh lalui apa yg sis lalui, gi je hsptl check. So far x prnh kena halau, kena warded je plg sekejap 1hr. Pernah kena halau ms tu dh ckp bln dh dkt² due prt sakit mcm org dh nk deliver, tp kena halau bkn sbb apa, sbb sy klu nk deliver kena gi hsptl besar je yg ada pakar 😊

Pernah kena macam nie masa baby first dulu . Saya berkeras je nak pergi hospital untuk check .. Suami dah takut dan malu kalau kena halau .. Tapi kena fikirkan baby dalam perut dulu .. Malu dan kena halau tu no 2 ..

5y ago

Lepas nurse check tu memang xde bukaan .. Heartbeat baby okay .. Mungkin sebab baby x selesa dengan cara saya tido atau duduk .. Ahamdulillah memang kena balik lepas check tu .. Atleast risau dan dok fikir bukan2 tadi dah takde .. Preggy mommies boleh stress sangat .. First baby takut sangat2 sebarang kemungkinan so memang saya strict dengan suami rasa sakit sikit pun nak ke hospital biar orang yang lebih berpengalaman check keadaan saya dan baby .. Nie dah nak masuk second baby pun saya still terapkan dalam diri kena tegas sakit sikit pun ke klinik atau hospital .. Supaya kalau jadi apa2 kurang rasa menyesal atau x puas hati ..

If sakit contraction tu semakin kerap walaupun tukar posisi better awk gi hospital, tp klu sakit tu semakin kurang tiap kali tukar posisi tu maknanya contraction palsu...tp tetap kena alert bila ada rasa sakit

halau pon die sruh blk aje... x yah nk tkot sgt mcm depa halau nk tendang awk bagai... da nama pon sakit, p aje la... ape mslhnya.. depa soh balik, awk balk aje la... adoi

Tak lah sis..masa saya pegi kursus hari tu, doc suggest kalau was2 dtg je hosp nnti diorang akan check..doc tak kan mrh..better check drpd terjadi something ngan baby kan..

5y ago

Betul jugak tu kan. Kalau sakit lagi baru sy pegi hosp. Skrg dh stop sakit mengeras tu. Adoi. Btw tq sis

Nk beranak sdh tu..

5y ago

Harap2 betul dh tu tandanya. Hehe

Dah brapa week???

5y ago

Bttr pergi hosp sis.. Jgn tggu lg.. Dorg tkkn halau.. Dah nk due dah.. Dorg akan cek bukaan.. Kalau tkde bukaan dorg akan bg balik.. N bg tarikh utk serah diri..

Pergi je sis. Bru bru ni perut sy mengeras. Masa tu 31weeks. Instinct sy suruh pergi jgk hosp.. Sampai sampai doc check ctg baby ok.. Tp disebabkan mengeras tu rupanya air kncing sy kotor. Better sis pergi hosp. Tak kena halau pun.