sembelit

Kalau kite pregnant,lpstu sembelit + ade buasir..harini masuk 4hari xbuang air besar...ade minum lactul n lebihkn air..tpi xde rasa nk membuang...boleh ke ambik enema masa pregnant nii?

12 Balas

makan kekacang. sy kdg2 1 mggu pun belum tentu membuang. Lpstu saya setiap ptg nonton tv rilex2 sy mkn segenggam kacang. esok mmg lawas. Avoid milo,daging2 bkn avoid klu boleh kurangkan. Milo or apa2 yg coklate2 rasa dia,, cuba jgn sentuh utk 1 mggu. pastu konsume kekacang. xpyh beli mhl2. Beli kacang tanah mentah stgh kg...pastu goreng sendiri. esok mmg lawas.😀 Air n sayur jgn lupa. tu penting.

sy xde la smpai kne buasir..but since pregnant ni cm susah nk membuang..sehari skali je..tu pn rase cm bercinta nye nk kuar kn...sb before pregnant sy mmv lwas sgt bab membuang..sehari 2 3 kali tnpe di pksa..so bila skrg sehari2 je skali..rase cm x bersih usus..tp xpe la kot sbb mkn pn x bnyk..sy perasan nk sng membuang mkn bnyk oren..minum air lemon..n pisang..nasik kurang kn..

Sy amek je anema kalau da terpaksa.yg penting dapat buang.lagi pula buasir,kalau najis mengeras lagi la buat buasir kita makin teruk.tapi jangan amek selalu ye.bila betul² terpaksa saja

3y ago

bole ke amek tak berbahaya ?

bnykkan minum air termasuk sup, bnykkan pengambilan makanan tinggi fiber (sayuran hijau).

sebrang pengambilan supplement/ubat mse mengandung kne refer pd doc dulu ye.

Sis kena mkn kurma or kismis bnyk2, inshallah senang nk membuang lps ni

cuba makn pisang,betik or amalkan pati jus delima...insyaallah lancar

Makan buah orange setiap hari. InsyaAllah dapat membantu.

cuba makan pisang..kurma

minum air lemon