Ubat New Obimin

kalau kita tak makan ubat new obimin tpi kita tambahkan dngn sayur-sayuran, takpe ke? saya ni agak susah nk mkn ubat mcm new obimin ni sbb besar sngt

25 Balas

saya mengandung kali ke2 ni dr bg obimin juga,saya memang dari dulu tak suka makan ubat,nasib jarang demam,kalau demam pun takkan makan ubat,biar baik sendiri je...tapi bila dah mengandung kena makan ubat kena cucuk saya paksakan juga demi anak...kali ni dapat obimin besarnya lahai,tapi nak buat camne kan,saya patahkan 2 terus telan minum air banyak2...cuma nak tanya obimin elok makan waktu bila?sebelum breakfast atau lepas?sebab dr tak ada pula bagitau,saya pun lupe nak tanye nurse...

3y ago

makan semasa perut kosong. better sejam atau 2 jam sebelum makan atau sebelum tidur sebab takut muntah

sy xpernah suke ubat biji..ssh gile nak telan.. tp utk baby yg sihat..sis kena kental..semua nutrisi sis baby absorb..so sis dulu yg kena cukup nutrisi & sihat.. my experience anak kedua..lahir 3kg je..then kena lak jaundice n berat die turun mendadak..so tiny & kulit gelap..till now die plg skinny antara yg lain.. so better act right ye sis..lebih kental..utk baby yg lebih sihat.. chaiyok!

3y ago

lupe nk bgtau..hehe sy mkn shaklee..konon nk alih dr ubat hosp..tp tul pun..sy xleh telan obimin pink tuh..selalu terkeluar balik or muntah.. end up sy mkn shaklee..ckit2..lama2 sy blh..mulekan dgn vitC..then bcomplex (yg ni de folic acid)..ostematrix (sy suke sgt sbb xde kejang kaki..sembelit pun xde) ..vitalea (multivitamin yg best).. then shake2 ESP (bantu sy kawal berat bdn mase pregnant..tiap kali pregnant mesti naik lebih 20kg..huhu) http://wa.me/60192679814

Vitamin ibu mengandung Penting. Bkn utk ibu saja tapi utk kandungan jugak. Ubat kecik ke besar takda masalah, mindset kita kena betul. Klau fikiran asyik cakap Tak Boleh memang tak akan boleh. Mcm lagu fikirkan boleh tu la. Jika kau fikirkan kau boleh, Kau pasti boleh melakukan, Jika kau fikirkan ragu2, Usahamu tidak menentu.. 🤭🤭

Ubat tu dh cukup zat yg diperlukan.. klo nk dibandingkn dgn sayur yg kite nk mkn...awak sanggup ke nk mkn sayur 3kg sehari? Doc ade bgi option lain klo xboleh telan zincofer/obimin/iberet tu semua, awak boleh beli maltofer dkt farmasi,rasa coklat boleh isap n kunyah..tpi mahal lahhh sikit...dlm rm30+ cm tu

Awal awal saya dapat obimin pun saya tak boleh telan sebab panjang ubatnya bagi saya. Saya potong 2 tp bau ubat tu jadi makin kuat pula. Tiap kali mkan mesti rasa nak muntah balik. Kemudian mak saya paksa jgk makan sebiji gitu terus. Alhamdulillah boleh telan dah dan tak muntah sebab bau ubat tak kuat.

Sis cuba letak kt hujung tekak pastu minum dengan air oren one shot segelas, jgn mnum air sikit2, mmg rase ubat sangkut2. Saya lepas mkn ubat tu kunyah kismis sebiji dua nak hilangkan rasa ubat tu melekat kt tekak,klu x mmg rasa nak tekeluar balik 😂

Sayur n buah yg kita mkn kdg2 xcukup zat utk perkembangan bayi dlm kandungan.. Sbb Kdg2 sayur xfresh, msk 2 kali, buah yg kurang vit c.. So, klu sis masih lg kata ubat tu besarla, byk alasan lain mmgla sis xnk mkn.. Terpulang la pd sis...

saya pun sama... takleh nak telan obimin tu,sepanjang hari rasa nak pengsan...bila berdiri je mesti jadi gelap mata... for now saya tak makan ubat tu,dah lebih kurang 2 minggu macamtu...saya just ambik folic acid jer....

Sy pun bkn jenis mkn ubat. sy dpt new obimin dgn obical. Terpakse mkn utk kesihatan baby. Sy mnom dgn air sunquick. Try mkn dlm keadaan sedia bkn dlm keadaan rushing. Takut nanti terkeluar balik. 😅

ubat tu penting sbb cara mudah nak top up vitamin dlam badan. dan lengkap. klau makan sayur kadang2 jenis sayur tak semua ade vit yg ckup then cara msak pun efect kualiti vit tu