Personal folic acid vs clinic's folic acid

kalau kita memang dah beli dan makan folic acid sebelum ni tapi bila dtg klinik dia bagi lagi folic acid kan. maknanya kena habiskan folic acid klinik bagi dulu ya? dan stop folic acid yg kita beli tu? atau boleh campur2 makan je?

12 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Haritu saya dah tanya juga nurse. Sebab saya punya folic acid yg appeton tu 400mg. Nurse cakap folic acid ni makan kurang tak boleh, makan terlebih pun tak boleh. Jadi, yg klinik bagi tu dah cukup dah. Bnyk lagi folic acid saya yg sedia ada kat rumah ni tak makan. Bagi ke org jela. Yg baru2 nak kahwin tu. 😅

Baca lagi

ikut apa yg doktor sarankan pada awak. Kalau sy beli sendiri, sy tanya siap2 pada nurse dan doktor cara makan and saranan mereka. Jd doktor bgtau sy kalau terlebih makan pun dia akan keluar ikut najis. So better lebih jgn kurang. 400mg. Apapun consult dgn doktor sendiri.

Masa awl2 tahu sy pregnant, sy bei folic acid d farmasi 1 kotak. Bila dh buat buku pink, sy bgtau nurse sy masih ada folic acid sendiri. So dia sruh habiskan yg sy beli dulu.

Hbiskn yg dibeli dan smbug yg klinik bg. Tu kata nurse msa sy buat buku pink 2miggu lepas. Sy mmg start mkn f. Acid lepas kawen lg.

Kalau saya, lepas tau prgnant terus stop folic acid yg saya ambik bfore prgnant tu, sbb yg kk bagi complete dengan vitamin ++

Kalau sy mkn yg kk bagi..sbb folic acid kk comel2 je..hahahaha🤣 yg sy makan sblm prggy dulu,besar sikit saiz dia.🤭

Sy abskn yg sy punya lpas tu trus sambung yg Dr bagi..lg satu klau yg Dr bagi dah abs sy beli je kt kluar .

VIP Member

mcm sy, doktor suh abeskan yg sy beli dulu, da abes baru mkn yg klinik bg...xnk membazir katenye doktor...

VIP Member

Sama je, just check contain berapa mg asid folic tu, normally 5mg kot kan

VIP Member

Habis kn satu2... Klau mkn sekali nnti x elok.. Effect kt baby

3y ago

Dosage utk folic acid boleh diambil 400mcg-5mg. Kalau merancang utk hamil boleh la start dgn 400mcg, bila dah tau sah hamil atau ada history keguguran/masalah developmental bayi, seeloknya mkn 5mg terus. Diingatkan folic acid adalah sejenis vitamin b, sbg supplement. Ianya boleh juga didapatkan dari makanan tapi khuatiri tidak mencukupi. Folic acid tidak disimpan dlm bdn selepas penyerapan, sbb tu kena mkn hari2.