boleh tak?

Kalau dalam labour room nnti,kita nak request perempuan je bole x?utk hospital kerajaan la..sbb saya xnk lelaki tgok bila saya bersalin nnti...

52 Balas

Sy pernah tanya 2 hospital kerajaan , pertama, HSA di johor bahru, kedua, HSNZ (Terengganu), Sy tnya staff nurse kalau bersalin, boleh ke sy request Dr Perempuan yg attend. Dua2 hospital ckp boleh sbb hospital ada nurse bidan (midwives) yg terlatih yg akan bantu kita dlm LR , TETAPI tengok situasi jugak, in case ada any complications atau pada masa tu x de Dr perempuan, maka we have no choice lah kalau Dr lelaki terpaksa attend kita. Mommies semua, kita sama2 doa semoga aurat kita terjaga ya, kalau rezeki nk bersalin dgn Dr lelaki nk buat cane kan. Tp truthfully Dr Lelaki mmg lagi lembut dari Dr perempuan (mostly).

5y ago

Haha sy sokong. Aaamiinn.

Bg sye lak, dktor lelaki lebih sensitif.. dktor pmpuan nih ngn mulut jahat dia lg, kasar pun kasar.. tp brsalin no 3 dlu yg seluk check jln tuh dktor pmpuan cina, lembut sgt bila brckp.. lpas bby kuar dia dtg tgk, mtk nk dkung bby.. dia ckp aiyooo geram looor.. 😂😂 klau yg melayu hmmm muka masam je.. 😝😝 sye time seluk msti dpt dktor lelaki.. n they doing it very gently n always say sorry, n ask permission.. I have bad experience with female doctors especially malays.. haha just my two cents.. 😅😅☺️

5y ago

Setuju...walaupun check up pun sama.waktu saya risau kick baby Tak ckup 10 tu Saya terus gi hospital.sekali kena marah bila doktor scan baby ok.😭😭😭...dia ckap kalau xde emegercy jgn dtng ruang kecemasan.Allah terkilan saya Masa tu.lepas discharge ckap Kat husband nanti gi klinikla biarla bayar Mahal pun.

saya boleh ja.. direct ckp kat nurse dlm labour room tu.. nak request doktor pmpuan.. msa nak kena pecah mentuban tu doktor india yg dtg.. terus sy ckp direct.. sorry. doktor sy da request doktor pmpuan.. then tu india. ckp oh sorry puan terus ja dia keluar.. masa dlm. blik penilaian pun doktor laki yg smbut sy.. sy ckp terus juga nak cek doktor pmpuan boleh.. doktor tu ckp ohh boleh2.. itu hak kita mami.. cuma kena bsuara ja..

sy xblh request , masa seluk tu da dpt doc laki india , lepastu nk sambut bby kebetulan ada prof ppuan muslim yg jg bdk2 prtikal, so die sambut bby sy , tp dlm bilik tu penuh nurse lelaki mengadap sy . malu sungguh time tu . last2 sy tegur , xperlu rase nye ramai lelaki dlm ni . sbb kita perempuan . terus dorang keluar . kite da la sakit , tambah sakit ati pula ...

Sy pengalaman bersalin di hospital gov. Dari awal masuk labor room dpt doktor prmpuan.. Sy pun suka la..Doktor prmpuan yg akan sambut baby kan.. Sekali masa baby nak keluar doktor prmpuan tu tukar syif pulak dgn doktor lelaki india.. Last doktor lelaki india tu yg sambut baby.. Hospital gov. mmg tak boleh nak pilih doktor.. Kalau nak pilih kena pegi swasta jugak...

Boleh.. Nak lagi kukuh buat surat... Cuma akan diterangkan oleh doktor bertugas... Jika diorg takde doktor bertugas dan memerlukan doktor lelaki... Diorg terpaksa la juga.. Tapi permintaan dan surat tu diorg tak kan tolak... Anak sulung cuma request.. Anak kedua hingga keempat suami buat surat rasmi..

5y ago

Kesemua ank sy semua bersalin kat hospital kerajaan... Ada sy share kat status sy...

Sy Dh xterpikir kt sesiapa mse dlm labour room,,pikir nk kluarkan anak yg dah nk kluar je,,mula2 kt bilik saringan tu terkejut jugak ble doct lelaki yg check jln,malu,xsuka,mcm² bebel dlm kepala,hehe tp doct lelaki tu pun jln kn tanggung jwb dye,bukan suka² nk tengok

sy bersalin di hosp kerajaan dan pernah request doc wanita sbb suami tak nak doc laki. diorang kata di gov mmng tak boleh nak request. tp time tu nasib mmng lucky sangat maybe rezeki anak saya semuanya doc wanita . ada doc laki sorang dlam tu tp bukan dia yg sambut so dia kena keluar.

kalau kerajaan boleh mintak tapi belum tentu ditunaikan sebab nama pun hospitap gov...byran sgt minimum so ikut nasiblah...kalau swasta for sure boleh sbb doc yg kita check up tu yg akan sambut baby..kalau doc to xde kita boleh pesan bg doc perempuan je yg handle kita

Kebiasaannya ikut keadaan ibu. Kalau bersalin masa tiada doktor wanita, maka doktor lelaki perlu ambil alih. Sebab nak selamatkan ibu dan baby. Semasa solat, doa semoga dipermudahkan bersalin dan dapat doktor perempuan ok. InsyaAllah.

5y ago

Betul tu.. Doa banyak2 masa mengandung tu... Kita nak pelihara aurat sebaiknya kan.. Usaha dan doa...