Bacaan hba1c tinggi?

Kalau bacaan gula 3 bulan kita tinggi, kena on ubat ke? Or boleh je GDM on diet?

4 Balas

diet control dulu lepastu kalau masih terbabas even on d/c then dr akan prescribe ubat 😬 saya pun gdm tapi hba1c saya normal so dr ckp mmg kencing manis sewaktu mengandung je sebelum ni takde. tp still ada risk utk dpt kencing manis selepas beranak 🙃

bacaan gula 3 bulan tu mcm mana? selalunya kalau bsp sangkut, doc akan suruh on diet dulu. lepas 2x bacaan sangkut (pg/ptg), baru ambil darah hba1c utk make sure kita ada kencing manis sebelum pregnant ke tak. barulah doc decide nak on ubat/insulin.

1y ago

Mksudnya??sy 35w..n sy trnsfer dr kk dkt melaka ke sabah..masa 1st checkup tu doc ada tnya pernah x ambik bacaan gula 3bln..lpas tu sy tnya mcm mna tu,doc cuma bagtau cek bacaan gula 3 bln,,lpas tu dia mcm bckp sndri..dia kata mcm ni,”errr xpa nanti….”….(sy dah x faham dia ckp apa)..sy dah start bsp sbulan skli lepas sangkut masa 18w pregnancy..

klau bacaan bsp setiap kali mkn x tggi okay je. sbb sy gdm on dc tp hba1c sy normal. dia kalau bacaan bsp tggi sgt yg kena on ubat trus.

11mo ago

mmg nurse or doc kk wajibkan ambik. sy dulu masa gdm, bacaan bsp pun mmg maintain cantik je. hba1c ni kena ambik sbb dia nk tgk 3 bulan dr tarikh kita preggy tu mmg dah ade kencing manis before preggy or belum. so kira bagus je haaa. sbb klau before preggy mmg kita dah ade kencing manis tp kita x sedar or x perasan dah lain pulak risiko n ubat yg perlu dia bg. sis gdm on ubat or dc?

ikut saranan doc. usually will start w diet control.