Bengkak

Kaki dh mula bengkak, ada petua x cmna nk surutkan?

13 Balas

Ms sy preggy dlu bila mlm nk tdo tggikan kaki... Bila kaki bengkak husben sy suh sy rendam.kaki dlm besen kecik letak ais.. biasa sy akn penuh kn besen dgn air paip biasa dahulu.. kmdian amik ais yg sy dh bekukan gune botol mineral water..letakkn dlm besen bg air dlm tu sejuk.. alhamdulillah surut bengkak kaki..tp sy xtwla orglen cmne..ms sy preggy dlu bnda tu imune pd bdn sy...mcm nk tdo.mlm sblm tdo minta husben urutkn kaki dgn minyak pns ...lepas tu sarungkn dgn stokin.. mg dpmudahkn segalanya..aamiin

Waktu malam saya rendam kaki dengan air panas + garam bukit. Tak buat setiap hari pun, adalah seminggu 3, 4 kali. Pastu tido tinggikan kaki letak atas bantal. Alhamdulillah, amalkan ni masa 2nd pregnancy takde bengkak kaki sampai nak bersalin. Masa 1st pregnancy masuk 34w kaki dah bengkak 😅

Sapu minyak angin selalu urut, saya sampai nk beranak bengkak surut bengkak surut.. Lps bersalin terus kecut..Lpstu teruskan urut lg kaki sebab angin tu masih ada walaupun dh kecut

Tinggikan kaki. Bila awak nak baring letak batal. Saya alhamdulilah tk pernah kena bengkak. Cuma selalu kena simpul biawak 😂

Nak tanya jugak , saye baru 11w6d kaki xbengkak lagi .. tapi sengal2 denyut2 tu adaaa .. normal kan ?

pakai compression stocking. byk minum air

Tinggikan kaki bila baring

Alas bantal n sapu minyak

Banyak minum ayaq kosong,

Tinggikn kaki bila tidur