Kandungan 9 minggu.

Janin nampak macam dot. Sebelum ini saya pernah bagi tahu pasal kandungan saya masa 7 minggu nampak kantung saja. Ramai kata awal sgt scan dan mmg dalam usia itu tak nampak lagi. Masuk 9 minggu pun nampak kantung dan macam ada dot kecik. Masa datang hati berbunga² nak tengok si kecik ini, tapi bila scan doktor kata nampak dot je terus terdiam dan blerrrr 😳😦 Doktor asyik cakap takut tersalah kiri atau kandungan mungin keguguran dalam kandungan saya sekarang dan doktor kata kita scan lagi 2 minggu masa usia 11 minggu nanti. Ini pernantian 5 tahun saya 😭😭😭 Ya Allah, semoga ko permudahkan la urusan ku dan janin ku ini. Aku berharap mungkin ada kesilapan dan semoga janin ku ini membesar sgt sihat dan sempurna. Tolong doa kan untuk saya ye semua. Pernah ke yang ada pengalaman macam saya ini? 😞😞😞😞 minta kongsi walaupun hati ini berdebar² dan kongsi sebab apa janin tak membesar dan apa kesilapannya…. Note: saya tak minta gambar sebab tak nak terkanangkan benda tu. Balik dari scan pun saya diam 1000 bahasa. Suami pun asyik tegur dan kata “doa yang baik² kalau tak ada rezeki mungkin bukan masanya. Tapi jangan la dia macam ini” . Hati bakal mak mana yang tak terkedu dgn keputusan scan yang kita nampak dan dengar kan….. yang saya letak ini lebih kurang scan macam saya. Ini gambar contoh saya ambil dekat goggle

Kandungan 9 minggu.
23 Balas

Saya sbelum ni mengandung anak pertama meninggal dlm kandungan. Masa scan 5week anak pertama kantung ada. Janin nmpk bayang2. Anak selamat smpai kandungan 35week. Lepas tu meninggal dlm perut tanpa tau punca. Alhamdulillah, tak lama lepas tu Allah berikn lg pada saya rezeki untk hamil lg skli. Jd saya buat scan diusia 6week untk kepastian, sbb masih trauma hilang anak pertama. Doktor check yg second baby ni kantung ada tp janin tk nmpk. Saya cerita kes saya anak meninggal dlm kandungan pada doktor. Jd doktor decide buat scan ikut dlm kemaluan. Saya tak ingt apa nama alat tu, Alhamdulillah terus nmpk janin dan degupan jantung baby. Rupanya sbelum scan saya dh buang air dlu. Sbb tu tak jelas masa scan ikut perut. Org kata elok dtg scan masa pundi kencing kita tngah penuh. Jgn kencing dlu sbelum scan.

1y ago

Alhamdullillah. Ye betul kalau scan kat perut kena simpan air kencing senang nak nampak. Kalau scan dari bawah kena kencing dulu kena kosongkan punci kencing. Dari daei awal sampai la anes gugur memang scan dari bawah terasa terseksa dan malu dan macam pesti fun fare je 😂😂😂😂

sy 2 kli scan kat klink swasta tpi kntung kosong dah 14minggu klau ikut Dari trikh akhir priod, smpai Kena refer Pg hsptal kcemasan,sy msa Tu dah xbnyk fkir dlm Hati doa bnyk² sbb takut.. tapi dkt hsptal dktor bru scan trus nampk baby dlm kantung bru 8minggu 5hari katanya msih kcil, dktr scan atas perut & Melalui Faraj nmpk la bby & degupan jntung, so bby xikut LMP mngkin sbb lmbt brsenyawa.. lgi pun priod sy mmg X tratur jdi xtau bila msa subur , bru je Pg kk tdi scan jntung bby xde Pula.. dktr bgi msa 1 Bulan nnt 2 mnggu kna g cek balik sdih sngt² .. sama2 Kita bdoa agar dipermudahkan sgala urusan Dan bby dlm kndungan baik2 shja.. Amin

2y ago

Semoga dipermudahkan. Saya 21/12/2022 cuci rahim 😭

Sabar awak saya first pregnant masa tu lagi lah tk nmpak lngsung, tahu tahu doc hospital check baby luar rahim kene gugurkn Masa tu saya macam situasinya sebelum scan happynyaaa ☺️ tapi selepas scan tk nmpk baby risau sedih bila kene gugurkn lagi sedih. Sebab lama menunggu untuk dapat sorang Allah sangat baik kali kedua saya pregnant baby selamat dalam rahim dan membesar dengan sangat baik 😍 Mungkin dalam situasi Allah nak bagi awak rasa nikmat pregnant dear. Seterusnya mesti nikmat pregnant dan melahirkan pula. Sabar jangan berhenti berdoa 😊

2y ago

Terima kasih atas sokongan 😌

Semoga Allah permudahkan urusan. Dulu saya macam ni. Kandungan 9w saya scan. Tapi kantung kosong. Doc bagitahu dalam 2 minggu datang balik scan tapi ada jugak yang saya kena prepare. Doc cakap lagi dua minggu scan kalau nampak baby, Alhamdullilah. Kalau tak saya hamil kosong. Dan hamil kosong nanti dia sendiri akan jatuh. Takdir Allah, tak sampai seminggu, saya keguguran. Tapi saya redha. Alhamdullilah sekarang pregnant lagi. Scan seawal 7w dah nampak baby saya. Semoga awak kuat!

2y ago

Alhamdullillah syukur atas nikmanya. Harap saya pun macam tu. Tapi ikut minggu depan saya masuk 11minggu harap ada harapan yang di tunggu 🙂

Doa yg baik2. Mgkin waktu subur lambat walaupun period regular. Ada doc klinik swasta sy jumpa dia ckp ada org 12w baru nampak elok baby. Sy ritu masa 9w npk janin kecik je. Bila kira jd 7w. Kne repeat scan next 2week. Nurse suruh minum susu jd sy minum susu anmum nk bg baby cepat beso😂 next scan elok dh baby joget2 ikut kiraan lmp. Sy mkn obimin +folic acid 5mg. Doa baik2 tau. Sy paham perasan tu sbb sy first time pregnant lepas 3 tahun kahwin☺️

2y ago

Nampak ada gambar saya letak dekat siaran saya. Masih tak nampak janin.

Pernah sis..scan 8week msa tu kantung sja.. klau ikut dh nampk dgup jntung..tp kosong ..repeat masa kndugan 10week pon sma jgk..msa tu trdiam xtrkata ..doc trus ckp kndgan ni xjd..sy xpuas hti scan plk 11week..pon sama..tuhan ja tau masa tu prsaan cmna..tp xpa redha ..sya di diagnose miscarriage.. Apa pon sya doakan yg trbaik utk puan❤️

2y ago

Ya allah itu la yang buat saya rasa down 😢😭

Saya faham perasaan sis yg pergi klinik dgn excited tapi bila lepas scan doc cakap mcmtu rasa kelu lidah hm, pernah jd kat saya. Semoga dipermudahkan semuanya sis. Insyaallah ada rezekinya tu. Kita sama sama doa semoga janin dalam perut kita membesar dgn sihat dan sempurna ye. Amin yra.

2y ago

Boleh kongsi tak apa keputusan awak masa tu. Maksud saya awak pernah jadi macam saya kan? Saya nak tahu janin tu selamat atau sebaliknya…

Allahu, semoga dipermudahkan urusan sis. semoga janin yang sedang terbentuk membesar dengan sihat dan sempurna. puan banyak kan bersabar ya. mudah mudahan semua nya baik baik saja. bnyk kan berdoa ya. tak de ape yg mustahil dgn izin NYA. insyaallah, aamiin. ❤️

2y ago

Terima kasih 😭

Allahuakbar. Sabar sis sy faham perasaan ni, sy pernah 2 kali keguguran. Alhamdulillah skrg Allah bgi lagi. Harapnya sihat dan sempurna Aamin. Sy doakan sis juga. Semoga janin sis selamat dan membesar dgn sihat. Nak tanya, selama 9 weeks pernah ada spotting tak?

2y ago

Tak pernah dan ok ke tak ada masalah. Masa tahu memgandung dalam 2-3 minggu sampai la 9minggu dekat pundi kadang rasa terkejut macam senak tajam kejap. Yang lain ok semua breasts sakit tapi masuk 10-11 minggu ini breasts kirang sakit kalau menyiarap je terasa

saye ad pengalaman nie 2 Kali berakhir dgn keguguran apa2 pon sis doakan yg baik2 saja ye,,, sye dah 10tahun menanti teruskan berdoa ALLAH S.W.T sebaik2 perancang,,kadang2 usia kandungan x same spt jangkaan last period kita... stay strong k..

2y ago

Harapnya macam tu, tapi saya ada pcos sebab tu saya buat IUI