Cara terbaik?

Isteri saya kurang susu.. dah buat mcm2 ... minum susu almond yg disarankan nurse .. sup lobak putih... herba rebusan cina wife da minum.. still gitu jea .. kesian anak tak sampai sebulan dahh kene minum susu botol.. ke anak tau saya ade ckpo “ dah la curi puting favorite ayah “haha?

Cara terbaik?
16 Balas

wife kena sentiasa kasi susu dekat anak.. mula2 mmg xde susu lah, sakit puting lah.. susu bdn ni supply and demand.. makin banyak susu yg keluar, makin banyak susu yg akan dihasilkan oleh bdn.. tips yg berkesan sbb sy pun ade masalah supply, ialah.. lepas anak menyusu, pam susu kasi breast kosong.. kalau boleh.. pam @ feed setiap jam.. mmg nampak sikit.. lama lama akan makin banyak.. jgn minum kopi, air gas.. kalau supply dah on baru minum sikit2.. jgn banyak2.. berkorban sikit utk anak.. minum air 2L sehari.. sy pun amek mase sebulan lebih baru on.. anak sy mix bf dgn fm.. skrg fully bf..

3y ago

satu lagi malam2 boleh urut breast.. boleh search cara urut breast yg BETUL..

Badan ibu dah siap sedia untuk prepare certain amount of milk untuk tampung keperluan baby yang baru lahir. Jadi kalau awal-awal lepas kelahiran susu sikit, susu tu sebenarnya dah cukup untuk menampung keperluan bayi ketika itu. Tak perlu risau bayi tak cukup susu. Ibu perlu makanan berkhasiat dan seimbang + air yang mencukup untuk pastikan penghasilan susu meriah. Selain tu, kena kerap empty the breast - sama ada breastfeeding on demand dan bila baby tido, kena perah susu. Ada demand, baru ada supply

Cuba panggil tukang urut datang rumah untuk urut isteri.. Urut untuk lancarkan pengeluaran susu. Pastu kalau boleh ingatkan isteri selalu untuk positif.. Bila minda positif, InshaAllah, pengeluaran susu pun jadi lancar.. Kalau isteri ada stress, hiburkan hati isteri. Supaya dia xmemikirkan sangat isu yg buat dia stress.. Sebab stress boleh membantutkan penghasilan susu

breastfeeding kalau nak berjaya kena ada ilmu. encik boleh cari kaunselor penyusuan di kawasan yg terdekat dgn encik. benda first kena paham DEMAND & SUPPLY. paham yg tu insyaAllah takda masalah "tak cukup susu" ohh ya, encik boleh cari 'tanda-tanda bayi tak cukup susu' baru enck tahu betul ke anak aku ni tak cukup susu..

wife encik or encik ada instagram x?? jika ada.. cuba minta wife follow pakar lactating ni nama dia noorfazila ni .bagus ilmu yg dia share .sy pn dlu pestime jd parent xtw pape sy rujuk di sini.. mg apa sy share ni dpt mmbntu encik dan wife..

Try amalkan minum rebusan kurma merah, buah goji, klu nk manis tmbh gula batu madu tu.. boleh ltk buah longan kering tu Tp kne rebus dlu.. InsyaAllah susu bdn meriah

bila anak tengah menyusu sebelah, lagi sebelah pump.. kena create demand baru susu boleh produce banyak. kalau x de demand memang sikit atau x da. last2 mastitis tu yg kita taknak.

3y ago

InsyaAllah berkesan. sebab bila menyusu kena create demand. bila demand naik, supply pun akan naik. tapi ini semua tak terjadi dalam 1 hari, everything need process. sama ada seminggu dua atau sebulan. sambil2 pam dan menyusu baca surah alWaqiah.. kita ikhtiar.. semoga ada rezeki.

saya time frst time bagi anak susu badan susah takde keluar langsung, kesian anak nangis hisap bnda yg takde. last² mentua buat sup betik yg mentah , trus betitik²

cuba urutkn ataupon tuam dgn tuala basah... bg je kt baby biar baby hisap puting krn rangsangan dpd baby pon membantu.... 😉

bg wife minum horlick, air suam byk, kurma.. tu je.. sy mnm dan makan tiga tu je sampai bengkak susu sbb tlebih susu.. try je encik..

3y ago

Btul. Sy kluar hospital 500gram kurma sy mkn dlm 2/3 hri je. Hari ke 5 kluar hospital byk susu smpai dh sbln nk anak. Harapnya btrusan byk susu utk anak