selamat atau tidak?

isteri saya baru mengandung 5 minggu..kami bercadang hendak balik kampung..perjalanan mengambil masa 12 jam..adakah selamat untuk kandungan utk perjalanan yg panjang tu?

17 Balas

Kalau pendapat sy xberapa galakkan bjln jauh2 awal2 ni.. sbb pengalaman sy baru2 ni, sy dah 17 mnggu, tp sy pegi bjln jauh naik bas berbelas jam (campur jem apa smua kan) , hari yg nk pulang tu masa kencing ada keluar lendir darah secalit dua. Mmg sy risau sbb spnjg kehamilan xpernah mcmtu..terus sy pegi klinik scan, alhamdulillah doc ckp bby smua ok, cuma mgkin sy tlampau penat bjln jauh. So lendir drh tu keluar dr luaran je. Doc ckp dia mmg tak suggest bjln jauh bwh 20 mnggu..dia ckp kalau sy jmpe dia sblm trip tu mmg dia tak bg pegi..huhu..menyesal xsudah sy..lps ni xnak ke mana2 dah kalau xde keperluan mendesak..sbb sblm ni thun lps sy ada history gugur..

sya blik kg dri n9 ke besut. sbb arwah ayah mertua mninggal. mula2 husb je blik dlu. sbb sya bleeding. tpi mse tu arwah x mninggal. cuma tnat. ttba dpat berita mninggal dunia. sya ingt nk naik bas blik. tpi tumpang cousin husb. kereta kelisa. kusyen nipis. mse tu redha dgn stiap hntakan dijln raya. mse tu dlm 6minggu. bleeding smpai 8minggu. ALHAMDULILLAH . kndungan sya selamat. skrng ank dh kluar dh. dh nk msuk 10bulan n pregnant adik dia 5bulan. insyallah, klu dh allah jnji kn rezeki utk kita. allah swt akn tunaikn .

kalau takde ape2 kepentingan baik tggu dllu 5 minggu kira fasa pertama lagi,setiap ibu hamil daya kekuatan dalam dan luar tak sama, kandungan akan selamat jika ibunya tiada ape2 masalah. mcm2 efek yg akan dialami oleh ibu hamil seperti sakit belakang,sakit punggung,lenguh2 dll.sebagai suami kene ambik kira semua tu. 1-3bulan pertama kene jg elok.sbb kandungan baru perlukan perhatian.

boleh, tapi kena banyak benti kat rnr, bagi rileks otot kejap baru sambung jalan. Jangan bawa laju laju takut tak perasan bonggol nanti kalau terkena hentakan yg kuat takut jadi apa apa. Kalau rasa tak yakin bole elakkan 😊 banyakkan zikir dan berdoa

sy balik kg raya puasa haritu pon lebih kurang 18-19 jam dduk dlm keta..masa tu tgh preggy 5w..tp sy xtahu pon sy pregggy..alhamdulillah ok xde apa..tp ikut atas ketahanan tubub seseorang lah kot..

banyakkan berhenti rehat kat mana rnr supaya wife boleh berjalan2, alirkan darah ke kaki. duduk lama2 dalam kereta boleh buat bengkak kaki jgk nnt. pakai pakaian selesa, pakai stokin yg sesuai.

Ikut ketahanan badan masing2. Klu ada sejarah keguguran minta elakkn yer. Sy awal2 preg xtau jd merata dgn bus, kereta bjalan sana cni. Alhamdulillah xde apa3 blaku.

Lebih baik rehat dulu...dlm perjlnan pon ambik masa yg lme tu.....kandungan belm kuat lagi mommy....blm melambung2 lagi dlm kenderaan...better rest dulu ye mommys

bawak bantal letak bwh punggung . blkg pinggang . kalau letih suruh rehat kt seat belakang je baring . tp kene alaskn bantal bdn sume tu . kurangkn hentakan

Ikut ketahanan badan seseorang, saya masa 8 to 7 weeks naik flight ke korea. Jalan2 kat sana lagi. Alhamdulillah kandungan ok. Tanya doktor dulu.