Perjalanan 4 jam balik kg

Assalamulaikum, saya nak tanya saya pernah gugur tahun ni, dan syukur alhamdulilah saya positif pergnant bulan ni. usia kandungan saya baru 4w. Soalan saya sini bolehka saya melakukan perjalanan selama 4 jam untuk balik ke kampung? Adakah selamat untuk di awal kehamilan ni? Terima kasih ##ingintahu ##pleasehelp

5 Balas

insyaAllah selamat. Sy gugur last Jan. Skrg mengandung lg dah masuk 6 bulan, setiap minggu ulang alik naik bas Kuantan-KL since dpt tahu mengandung masa 2-3 weeks sbb PJJ dgn suami. InsyaAllah Allah jaga. Cuma kena ambil langkah berjaga² sahaja sbb 4w masih fragile. Pakai pakaian longgar yg selesa, kerapkan berhenti utk buat renggangan sikit, perut boleh lapik bantal leher yg bentuk U tu utk kurangkan hentakan mcm bila kereta langgar lubang atau bonggol. Pakai seat belt & biarkan posisi seat belt selesa utk perut selesa utk elakkan apa² in case kalau kena break emergency or anything.

2y ago

insyaAllah, Amin. Kita yg pernah gugur ni bila mengandung lg akan byk bermain emosi sbb terbayang² keguguran yg dulu. Selalu kalau sy dah sampai ke destinasi, esoknya mmg sy all out akan rehat terus tanpa buat apa². Jangan beri diri penat berterusan ya kalau kita travel ☺️

ikut nasihat doktor & ikut badan. sy pun pernah keguguran & masa tahu pregnant baru 5w. masa tu dah plan nak balik kg so tawakal je. Kedah-Johor-Kedah 8-9jam sekali perjalanan & berhenti 3-4x sbb tukar2 drive dgn suami. Alhamdulillah takda masalah spotting/bleeding. skrg dah 27w. cuba tanya doktor dulu & jika puan yakin, teruskan. jika risau, tangguh dulu.

2y ago

Aminnn Ya Rabb. tiap 2jam boleh benti regang2 kan badan. sy doakan semua dipermudahkan ya😊

saya pernah gugur bulan 2 , last period bulan 3 . dapat tahu pregnant bulan 4. awal pregnancy saya tak berani jalan jauh sebab takut keguguran semula. lepas 32w ke atas baru berani jalan jauh. better rujuk dengan doktor yang handle sis kat klinik/hospital

pnh doc cakap klau jalan jauh 2 jam tu stop untuk rehatkan badan.. xboleh terlalu lama duduk dlm kereta.. xkesah la 2/1 jam pun pastikan kerap stop untuk berehat

It is safe since you have completed the first trimester. But to be on the safe side you can avoid it