Kndungn sy msok 8 mggu.bhgian peranakan kerap sakit.kdg rasa mcm kembung perut.nk urut bidan xbrani.

6 Balas

Ya. Awal2 pregnancy memang akan ada rasa tidak selesa part abdomen & rahim. Ada sesuatu yang baru nak tumbuh. Perkara baru jadi tidak selesa. Rahim pun tengah buat preparation utk kantung n janin tumbuh. Kalau perut bloated boleh sapu minyak yang tak berapa panas pada perut. Baru2 mengandung tak dibenarkan mengurut. Boleh kacau kandungan. Try tido mengiring ke kanan. Pastu tukar kiri. Jangan tidur meniarap. Bahaya.

Awl2 pregnancy memang kerap sakit dekat bawah tu ye, kdg rasa bloated sgt plus sakit senggugut atau cramp. Ini cth pnglman sy la, bila sy tnya nurse dan dr mmg normal sakit diawal kehamilan sbb rahim kita sdg dlm proses pembesaran persediaan nak bagi tmpt bby tu nt. Jngn sesekali urut perut kita ya.

Jngan urut bahaya. Badan masa mengandung mmg tak boleh di sentuh semua urat2 dlam badan kita ni berkait dgn baby jadi pape kat baby susah nnti. Pergi chek doc kat klinik bgitahu doc apa yg awak sakit nnti doc akan chek.

Tak boleh urut. Sakit and cramp di bahagian perut tu mmg normal. Nanti inshAllah dah masuk 3 bulan ke atas awak akan ok. Kerap makan utk elak bloated.

Jgn berurut klau ad bby dlm prut,sy prnh tnya nurs n doc,dia org kta bolh tpi bukn bhgia prut,sbb risiko dia bnyk,tkot uri tk lekat dkt dinding perut

Jangan urut anggap je itu alahan slagi xde bledding pikir baik baik je siss