Hai semua saya nak tanya...ubat apa ye sesuai untuk ibu kalau sembelit dalam pantang...terima kasih.

12 Balas

kalau saya² makan buah betik atau pun oren. memang senang membuang masa dlm pantang. lawas sangat². sayur pun saya ambil lebih,bayam,brokoli hijau,sawi,etc. minum air secukupnya. lagi² cuaca panas terik ni,tubuh badan perlukan air. nak² kalau awak ada makan jamu/suplemen/ubat. saya setiap kali berpantang,suami belikan air miniral dalam botol 1.5l tu. beli 1 ke 2 kotak. senang tak payah nak bangun pi minum air je. tak pun sis boleh je isi siap² dlm botol. bila haus capai je minum. kalau kakak ipar saya,dia standby ubat yg picit kat montot tu,beli kat farmasi. 2 hari je tak buang air besar,dia akan picit. kalau tunggu berhari² lagi seksa nak keluarkan.

Boleh ambil ubat lembutkan najis macam lactul, duphalac etc. Biasanya makan waktu malam. Esoknya mudah nak membuang. Kalau tak berjaya, boleh beli probiotik kat farmasi supaya perut mudah hadam untuk membuang. Jangan lupa minum air kosong banyak2 dan amalkan makan buah2 dan sayur2

Boleh gunakan enema atau duphalac boleh beli dekat farmasi. Ni untuk cairkan najis. Biasa ibu lepas pantang takut untuk buang air besar sampaikan jadi sembelit. Buahbuahan seperti orange pun elok untuk di amalkan supaya mudah membuang.

Minum air suam/lemon dan makan buah oren. sy pun sembelit teruk, beli ubat minum dari farmasi tak jalan pun. sejak amalkan tips tu hari2 berak lancar.

beli di farmasi lactose syrup. sedap pon sedap. mkn sebelum tdo. in sha Allah esok tu mmbuang senang

sy pakai lactulose syrup sis.. susu dutch lady yg full cream pun membantu jgk..

saya minum fibre , TOCOMA .. senang ja najis kluar

Lactul. Sekejap je jadi dengan saya😆

sy guna nona roguy phytonatal

minum aje kelapa dara ..