Wajib ke ambk dose booster..?? Assalamualaikum ibu2 nk tnye??kita ibu2 mngdung nie wjib ke ambk??

10 Balas

Tak wajib pun. Saya ambil pendekatan usaha dulu untuk mencegah drpd yg lebih mudarat dan tawakkal. Jadi saya ambil booster. Keadaan saya sekarang, kandunganmakin membesar menekan bahagian bawah dada, lagi2 lepas makan. Lain macam kembung perutnya, sangat tak selesa hingga posisi selesa saya lepas makan ialah mengiring sebelah kiri. pengalaman sy di atas tu, nak bgtau bhw, C19 kan penyakit yg kacau sistem pernafasan, jika ibu hamil pun termengah2 lps makan, berjalan semua, jadi untuk tak nak yg lbh mudarat, baik ambil booster vaksin tu untuk kebaikan kita dan kandungan dan org sekeliling. usaha dan tawakal InsyaAllah ❣️

2y ago

sye ex patient covid varian delta dulu sblom kahwin..rsenye mmg perit..dkt seminggu senak dada dan demam..sye tawakal dan kuarantin kt cac dan alhamdulillah skrg dh neutral.

sy pon dlm dilema ..appointment booster petang ni...tapi dah tanya doc kk dia ckp depends on you....kalau you rasa was was xpayah ambil katanya...kkm X wajibkan pon ambil booster ni...tanya doc klinik swasta pulak ckp boleh ambil booster...cuma sy takot ape2 jd je kt baby dlm perot ni...body kita maybe boleh tahan..tapi...effect booster kt baby dlm tu kita xtaw...masa 2nd dose vaccine pon sy spotting dkt 2 minggu..alhamdulillah baby survive

2y ago

ok sis tq info nye....

Walaikumsalam, sis dah complete dose 1 dan 2 kan, rasa xperlu lg booster sbb xde kewajipan utk ibu mengandung amek lg, mcm sy xamek sbb risau kan effect pada badan n baby, mybe kalau btl² perlukan nt amek pon after dah beranak, ape pon depends pada diri masing² ..just my opinion 😊

2y ago

iye sye...sye dh dpt dose 1 n 2...ok sis tq info nye...

Kalau rasa nak keluar rumah kadang kadang, baik ambil. Kalau betul kena Covid, teruk akibatnya. Tapi kalau boleh tahan duduk rumah, okay kot tak ambik. Banyak ibu mengandung yang tak ambik. Kena berhati hati la.

Tak wajib. Tapi saya dh ambil sebelum tau pregnant. Masa kerajaan tgh buat uar2 tu sy yerus amik. X fikir nk pun psl pregnant. Bila dh pregnant rasa konfeden dan selamat.

Tak wajib. Tapi macam saya ambil dah masa 16w lagi sebab risiko kalau dapat covid masa mengandung lagi tinggi. So saya ambil untuk lindung saya & baby ☺️

kalo rse xyakin xyh ambik , sy xthu postitif prgnnt dh ambik siap2 , nsib bby ok 🥲

tak wajib pn. tp sy da ambil booster. alhamdulillah ok. baby pn ok. skrg da 37weeks. 😁

2y ago

alhamdulillah....tggu mse je nie ye...ape pn semoga dipermudahkan segala urusan bt ibu n bby aamiin....

Doc tak paksa pon esp kalau dah ujug2 tunggu hari macm saya😅

takwajib..