kaki bengkak

Im 36w++ . Sy tw mmng kaki akan bengkak.. tp mcm ne normal ke dah tlebih bengkak

kaki bengkak
38 Balas

Kebanyakkan orang kata normal. Sbb most preggy moms memang bengkak kaki. Tp saya disahkan ada gdm seawal usia 12weeks baby dlm perut. Doc bgtau psl preeklampsia etc. Kaki bengkak/edema salah satu sign kepada preeklampsia. Bila doc dah brief saya mcm tu. Saya jadi takut sgt. So sy memang jaga makan. Berat saya tak naik banyak pun. Cuma 7kg sampai bersalin. Banyakkan berjalan. Suami rajin urut kaki dan tinggikan kaki masa tidur. Minum air kena banyak sis. Alhamdulillah. Sampai sy bersalin. Kaki saya tak bengkak. Kalau kaki bengkak disertai sakit kepala, pitam, pedih ulu hati etc. Bgtau doc. All the best sis.

Saya dlu 28w kaki dah bengkak terok..nk pkai kasot xmuat..pkai selipar boleh sarung separuh je😅ank2 sebelom ni saya ngndung xpernah bengkak kaki.no.3 kaki bengkak..sampai dah bersalin smggu tu kaki bengkak lg..nak pakai stoking xmuat..saya bersalin 34w.berat anak 2.5kg..saya xde kencing manis ke darah tgi ke xde alhamdulillah

Normal la sis.... Saya 20 minggu pun bengkak macam tu... Sbb jalan banyak... Last2 nurse mai cheak dia punya ceramah... Perhhh kalah pembaca berita..... Lapik bagi tinggi sebelum tido sapu minyak panas... Tu bengkak angin.... Kalau bengkak air pastikan kerap kencing.... Nanti surut la....

Normal tu sis.. Sbb byk jalan n berdiri.. 1 lg kalau dduk atas kosi lama2 pun boleh jd bengkak.. Kalau baring or dduk bawah, letak kan bntal bawah kaki. Kalau tdo pun sama.. Naik kan kaki tu tggi sikit dari bdan kita..

5y ago

Kalau cmtu nk rehat kan kaki time tdo je.. Tggi kan kaki tu dari bdan..

Ikutkn x normal le kan,klau normal xkn begkak??? 🤔 tp ade jugak y ckap lepas begkak surut dh nk bsalin tp x pasti.. sy tiap malam suami sapukn mnyak panas,tido alas bantal harap2 x begkak lah..

Saya pakai compression socks.. skrg pakai kasut tertutup. Kalau pakai selipar lagi bengkak la utk saya. Since cuba benda no, tak bengkak lagi so far.

Sama bengkak juga masa preggy dlu.. Masuk 28w dah start dah. Normal gak melainkan doc cek dh lebih dr normal.. Tu kena jaga2 juga la

Saya anak sulung takde pulak bengkak2 kaki ke hidung ke apa. Tapi ni second preggy taktahu laa nanti naik bengkak2 ke tidak 😅

Saya pn dh 36week+++ .. Kaki takda bengkak, cuma sakit kat tapak kaki je.. Rasa cm bisa² gitu kalau berjalan..

Normal lagi tu..klu saya pnh kaki bgkak smpi jari kaki nmpk kuku je..huhu kdg lps bkk kasut kaki bentuk kasut😊

5y ago

Oo yeke..sy pakai selipar dh g kerja..sbb pakai kasut mmng terus kaki ikut bentuk kasut😂