Is it safe for 1st trimester to fasting?

I'm 10w3d pregnant. my morning sickness sometimes can be worst juga. makan muntah, 2days try to fast but after subuh muntah smua and make my stomach hungry. Just wondering either it safe for me to fast or just fast as long as I can?? pls give ur opnion mommy ?

22 Balas

tq mommies for the opnion. I think I will not fasting for this year ramadhan sbb this is 1st baby and we are waiting for it about 3yrs. i hope i will meet ramadhan next year.. aamiin

5y ago

Allahuakbar moga Allah mudahkan urusan mommies ye

same with me.saya morning sickness teruk try puasa semalam but after subuh semua makanan dah kluaq balik..tiap hari rasa lapar ja so saya pun x puasa .ni my first baby.12weeks sekarang.

5y ago

sama lah ngan saya... 1st ramadhan berangan untuk cuba puasa..elok je makan waktu sahur...sekali waktu subuh habis keluar balik...hmmm..takpelah..tahu dah badan sendiri macam mana...selesai muntah,langsung tak ada tenaga...😭

lebih baik awak tak puasa kalau morning sickness teruk. sayang awak punya baby. puasa boleh ganti tapi if jadi apa2 dekat baby menyesal tak guna nanti.

Kalo ade muntah2 better jgn puasa. Kesian kat baby 😔 1st trime ni critical time sbb ms ni dia nk sedut semua nutrient dr ibu.

tak elokkk for your baby and you. you should eat. my nurse told to me. and im sharing to you :)❤ goodluck mommy 😘

Sy 12w.. 1st puasa alhamdulilah.. Puasa ke 2 Bru je berbuka sbb perut krem je dr pg gas perut da naik sbb lapar..

yes me too 8w6d and morning evening sickness...mkn muntah and x puasa pon..kena take care of ourself n baby 1st

sy dah 2 hari ni x boleh nak puasa. sy ad perut kembung..kalau x makan lagi lar angin naik memulas2 sakit..now dah 15 weeks.

klau xlarat jgnlah puase. kesian baby. sy pon dah 2 hri xpuase sbb mmg xlarat lgsg even dah sahur.

sy nk msuk 20 week...bby sht msa hr pertama dan kedua puasa ..hr ni rsa kurang aktif bergerak...risau plk...

5y ago

Better buka puasa. Takut mudarat dekat awak and baby. Baby dalam process membesar