over sensitive. anxiety separation. #meluah

idk lah i mmng ade anxiety. n i mmng over sensitive. i feel everything too deeply. i dh bnyk ubah diri i. i penat sllu dh fhm org punya keinginan . consistently. tp org sllu x consistent bab jaga hati i. i berubah consistent . susahh sgt ke. nak bls balik . susah utk x harapkan balasan sbb i manusia biasa . i wanna feel appreciated consistently . bukan time ade sbb jek. bkn time ikut mood org jek . i bila triggered, i mengamuk mcm budak tantrum . i will scream or hentak kaki i or bt lah apa pun to show im so pressured by the situation . especially when i feel betrayed by promises . i x suke org x tepati janji . x suke . sgt x suke . sbb i always pikir hati org , n always nk puaskan hati org . sbb bile i x bt , org x terima kelemahan i ,kesalahan i x jaga hati org . org nmpk i lemah . dats why i jd people pleaser . tp lain utk org yg i syg, i dont wanna call myself people pleaser. i mmng snggup bt bnde yg i x snggup sklipun utk org i syg . Sbb sayang .sbb cinta . tp bila x dibalas . dan bila org thu berjanji jek bila nak something , tp x tepati . ataupun ambil remeh dgn janji tu , it triggers me so much . i sllu sbr lately ni. tp hari ni i burst out jugak. jerit mcm apa . mengamuk mcm apa meluah . sbb i penat sabar dgn rasa x dihargai ni.

3 Balas

I have anxiety. My doctor said, kite tak boleh kawal org lain tapi kita boleh kawal diri kita sendiri. This makes sense to me, so I manage to think rationally everytime I feel x puas hati dgn apa2. Sometimes ada jugak terlepas marah tu tapi I ada ego yg I percaya nothing can break me termasuklah sakit ni and also syaitan cant even influence me. Alhamdulillah with this ego, I manage to reduce rasa marah tu.. I fikir nak hidup tenang2 je, kenapa nak jd people pleaser, chill je apa2 pun. Kenapa nak jaga hati org? Hati I lebih penting, itu yg i selalu fikir. I had depression too, slowly I makin baik sekarang ni bila tak ambik pusing sangat apa org lain nak/fikir. Lantak ko la kan.. ha gitu.. amalkan baca surah al-insyirah utk hati tenang 100 kali sehari. Do it for a month at least, you can see the difference. Mcamana i tahu? Sbb i dah buat. I dah x jumpa doktor dh sekarang ni..

4mo ago

Pegi je.. ckp dgn seseorang will reduce the burden. But pls consider not to depends on medicine, once da amik ubat mmg akn jd makin teruk

kwl emosi puan makin2 time pregnant.. ambik masa tenangkan fkiran.. tarik nafas, tenangkan diri.. buat reflection..jgn emosi2 x baik utk baby..

Bertenang. Puan jaga hati sendiri lg best. Tak perlu jaga hati orang, penat tau.